Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže humanitarna pomoć

Izrael će omogućiti pomoć Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je u srijedu navečer kako će Izrael omogućiti da se prijeko potrebna humanitarna pomoć dopremi palestinskom stanovništvu u pojasu Gaze.

Nakon sastanka u Bruxellesu s dužnosnicima Europske unije ministrica Livni je rekla da su granični prijelazi s Gazom otvoreni za dopremu pomoći. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

>> Gaza: U izraelskom zračnom napadu ubijena dvojica palestinskih aktivista

'Izuzetno sam zadovoljan onim što je rekla ministrica Livni', izjavio je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana dodavši kako se 'iskreno nada da će već sutra kamioni s neophodnom pomoći početi stizati u Gazu'.

Izraelska vlada u subotu je donijela odluku o jednostranom prekidu vatre nakon 22-dnevne ofenzive u pojasu Gaze tijekom koje su tisuće Palestinaca ostale bez krova nad glavom.

Ban-Ki-moon čeka objašnjenja

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao u srijedu da prije bilo koje odluke o tome čeka objašnjenja izraelskih vlasti o bombardiranjima zgrada UN-a u Gazi. U izjavi koje je u ime Vijeća sigurnosti pročitao njegov zamjenik za političke poslove Lynn Pascoe, Ban je naveo da je 'tražio od Izraela pomnu istragu o svakom incidentu'.

'Čekam cjelovita objašnjenja i izvještaje odgovornih. Premijer Ehud Omert mi je obećao hitno dostaviti rezultate istrage. Zatim će odlučiti o reakciji', piše u deklaraciji. Šef UN-a se vratio s osmodnevne turneje po Bliskom Istoku, tijekom koje je posjetio i Gazu nakon prekida vatre i sudjelovao na zasijedanju Vijeća sigurnosti.

Ban je tijekom posjeta Gazi u utorak bombardiranja zgrada UN-a nazvao 'skandaloznim i potpuno neprihvatljivim napadima'. Glavni tajnik je optužio Izrael da je tijekom 22 dnevne ofenzive na Pojas Gaze upotrijebio "prekomjernu silu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene