Adolf Hitler (Foto: AFP)
Adolf Hitler (Foto: AFP) Foto: Afp

Stranka je protiv Mehlissa pokrenula postupak za izbacivanje, ali je on u petak sam izašao nakon što je optužen da je u poruci na chatu 2016. napisao "Sieg Heil".


Član vladajuće Kršćansko-demokratske stranke (CDU) u petak je sam napustio stranku, suočen s izbacivanjem zbog veza s ekstremnom desnicom i upotrebom zabranjenog nacističkog pozdrava "Sieg Heil".

Vezani članci Njemačka policija, ilustracija Velika akcija njemačke policije: Od jutra upadaju u domove vođa neonacističkih skupina Djeca u razredu, Dortmunt Nakon dugog zatvaranja otvorili vrtiće i škole, razmatra se cijepljenje djelatnika: "Moramo biti na oprezu"

Kai Mehliss je optužen da je u poruci na chatu 2016. napisao "Sieg Heil", uzvik koji su korisitli nacisti. Korištenje te fraze je zabranjeno u Njemačkoj i kažnjava se novčano ili zatvorom.

"U CDU-a su takvi izrazi nedopušteni", rekao je Holger Stahknecht, vršitelj dužnosti predsjednika CDU-a za saveznu pokrajinu Saska-Anhalt.

Stranka je protiv Mehlissa pokrenula postupak za izbacivanje, ali je on u petak sam izašao.

Upotreba "Seig Heil", koji se naziva "Njemačkim pozdravom" i "Hitlerovim pozdravom" kao i drugih nacističkih simbola kažnjava se i do pet godina zatvora. Zabranjene su i druge varijante tog pozdrava poput "Šaljem Njemački pozdrav".

To nije prvi put da se CDU, kojem je godinama bila na čelu kancelarka Angela Merkel, suočava s optužbama da stranački pripadnici koketiraju s radikalno desnim sadržajima.

Stranci u istočnim saveznim pokrajinama konkurira populistička Alternativa za Njemačku (AfD) koja je CDU-u proteklih godina oduzela puno birača. AfD je najjača konzervativna opcija u nekim dijelovima zemlje koji su bili u sastavu komunističke Istočne Njemačke (DDR).