Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabranjen pozdrav

Član njemačkih demokršćana izašao iz stranke zbog "Sieg Heil" napisanog u chatu

Adolf Hitler (Foto: AFP)
Adolf Hitler (Foto: AFP) Foto: Afp
Stranka je protiv Mehlissa pokrenula postupak za izbacivanje, ali je on u petak sam izašao nakon što je optužen da je u poruci na chatu 2016. napisao "Sieg Heil".

Član vladajuće Kršćansko-demokratske stranke (CDU) u petak je sam napustio stranku, suočen s izbacivanjem zbog veza s ekstremnom desnicom i upotrebom zabranjenog nacističkog pozdrava "Sieg Heil".

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Kai Mehliss je optužen da je u poruci na chatu 2016. napisao "Sieg Heil", uzvik koji su korisitli nacisti. Korištenje te fraze je zabranjeno u Njemačkoj i kažnjava se novčano ili zatvorom.

"U CDU-a su takvi izrazi nedopušteni", rekao je Holger Stahknecht, vršitelj dužnosti predsjednika CDU-a za saveznu pokrajinu Saska-Anhalt.

Stranka je protiv Mehlissa pokrenula postupak za izbacivanje, ali je on u petak sam izašao.

Upotreba "Seig Heil", koji se naziva "Njemačkim pozdravom" i "Hitlerovim pozdravom" kao i drugih nacističkih simbola kažnjava se i do pet godina zatvora. Zabranjene su i druge varijante tog pozdrava poput "Šaljem Njemački pozdrav".

To nije prvi put da se CDU, kojem je godinama bila na čelu kancelarka Angela Merkel, suočava s optužbama da stranački pripadnici koketiraju s radikalno desnim sadržajima.

Stranci u istočnim saveznim pokrajinama konkurira populistička Alternativa za Njemačku (AfD) koja je CDU-u proteklih godina oduzela puno birača. AfD je najjača konzervativna opcija u nekim dijelovima zemlje koji su bili u sastavu komunističke Istočne Njemačke (DDR).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene