Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki i francuski predsjednik George W. Bush i Jacques Chirac u utorak su, na rubu zasjedanja Opće skupštine UN, razgovarali o Iranu, pri čemu je Bush pozvao Teheran da odmah pristupi pregovorima o okončanju nuklearne krize, a Chirac ustvrdio da pregovori mogu početi tek nakon što Iran prekine proces obogaćivanja urana, objavile su svjetske agencije.


Bush je nakon sastanka novinarima rekao da će, ako Iran nastavi odugovlačiti s ispunjenjem zahtjeva Zapada o prekidu obogaćivanja urana, napraviti pritisak da Ujedinjeni narodi Teheranu proglase sankcije.

Vezani članci Zhang Jun Kineski veleposlanik u UN-u: "SAD je prekršio temeljne norme ubojstvom Sulejmanija" Slika nije dostupna 'Na televizijskom dvoboju ćemo pokazati tko ima bolja rješenja'

"Sad je trenutak da Iranci dođu za (pregovarački) stol. Vrijeme je
najbitnije", rekao je Bush, kako prenosi Reuters.

"Budu li nastavili odugovlačiti, mi ćemo razmoriti posljedice tog
odugovlačenja", prenosi AP riječi američkog predsjednika, dodajući kako je Bush kao jednu od mogućih posljedica naveo i sankcije.

Bush je rekao kako "bismo željeli ovaj problem riješiti diplomatskim putem" i da Francuska i SAD dijele iste ciljeve i da će raditi na zajedničkoj strategiji.

S tim se suglasio i Chirac, ponovivši Bushevu tvrdnju da Iran mora prekinuti proces obogaćivanja urana da bi pregovori uopće mogli početi.

"Pregovora ne može biti ako Iranci prije toga ne prekinu obogaćivanje urana", rekao je Chirac nakon sastanka.

Zapadne sile ponudile su Teheranu paket poticaja u zamjenu za prekid programa obogaćivanja urana, ali je prekid tog procesa bio preduvjet da uopće počnu pregovori o toj inicijativi. No neke nedavne izjave Chiraca i francuskog ministra vanjskih poslova Philippea Douste-Blazyja odavale su dojam da bi Francuska možda prihvatila da Iran obogaćivanje urana prekine nakon što pregovor već počnu.

Svjetske sile na čelu sa SAD boje se da Iran pod krinkom razvoja civilnog nuklearnog programa zapravo želi izraditi atomsko oružje jer obogaćeni uran, ovisno o razini obogaćenosti, može služiti kao gorivo za nuklearne elektrane, ali i za izradu atomskih bombi. Iran uporno tvrdi da mu je nukleana tehnologija potrebna samo za proizvodnju električne energije.

Nakon što Teheran nije ispoštovao rok za prekid obogaćivanja urana, koji je istekao 31. kolovoza, Washington je pokrenuo kampanju među velikim silama da počnu pripreme za uvođenje sancija Vijeća sigurnosti Iranu, no Rusija, Kina i neke europske zemlje iskazale su otpor takvom potezu i žele nastaviti pregovore s iranskim vlastima.

Američki predsjednik George W. Bush optužio je u utorak režim u Teheranu da je "najveća zapreka" boljoj budućnosti iranskog naroda jer želi posjedovati nuklearno oružje,
podupire terorizam i guši slobode.

U govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, Bush je ustvrdio da Iran treba odustati od proizvodnje nuklearnog oružja, ali i dodao da SAD traži diplomatsko rješenje krize.

Bush se izravno obratio iranskom narodu koji, kako je rekao,
"poštuje" i "divi" mu se te izrazio nadu da će Iran i SAD jednom biti "dobri prijatelji i bliski suradnici".

"Najveća zapreka na vašem putu prema budućnosti jest činjenica da su vam vaši čelnici odlučili uskratiti slobodu i bogatstva zemlje iskoristiti za financiranje terorizma, podupiranje ekstremizma i proizvodnju nuklearnog oružja", kazao je.

Vlasti te države još je jednom pozvao da odustanu od obogaćivanja urana.

Bush je također istaknuo da je naložio poduzimanje novih diplomatskih napora među čelnicima Bliskog istoka radi oživljavanja mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca koji je na mrtvoj točki.

"Naložio sam državnoj tajnici Condoleezzi Rice da poduzme diplomatske korake i da stupi u vezu s umjerenim čelnicima na tom području kako bi se pomoglo Palestincima da reformiraju svoje sigurnosne službe te da podupre izraelske i palestinske čelnike u njihovim naporima da zajednički riješe svoje nesporazume", kazao je Bush u svom govoru.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju