Brazilski nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) registrirao je više od 2200 požara tijekom pregleda satelitskih snimki u regiji Amazone u svibnju.

Galerija


Prema navodima instituta, to je gotovo 20 posto više negoli u istom razdoblju prošle godine i predstavlja najveći broj požara zabilježenih od 2007. godine.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Požar na odlagalištu otpada u Vrgorcu: Dijelovi ceste u dimu, jak vjetar otežava gašenje Požar u Amazonskoj prašumi (Foto: AFP) Amazonska prašuma u plamenu: Gusti dim "zamračio" glavni grad Brazila - "Bilo je kao da se dan pretvorio u noć"

Više od 2000 četvornih kilometara šume uništeno je između siječnja i svibnja ove godine. S početkom sezone suše u Amazoni, stručnjaci i aktivisti za okoliš obično oglašavaju alarm. Pretpostavlja se da ove godine zbog pandemije koronavirusa vlasti nisu pobliže, odnosno kao obično pratile ovaj problem.

Kritičari također optužuju vladu brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da podupire deforestaciju i "taktiku rezanja i paljenja" šume.

Bolsonaro, desno orijentirani populist, podupire ideju o gospodarskoj eksploataciji Amazone. Prošle je godine bio žestoko kritiziran zbog razarajućih požara u amazonskom području.

Kritičari ga optužuju da prihvaća uništenje kako bi se otvorila nova područja za poljoprivredu, stočarstvo i rudarstvo.

Njegov ministar za okoliš Ricardo Salles naznačio je ranije ove godine da bi vlada trebala iskoristiti činjenicu da je pažnja društva usmjerena na koronavirus za ublažavanje propisa o zaštiti okoliša za područje Amazone.