Brazilska vlada odbit će više od 22 milijuna dolara obećanih na summitu zemalja G7 u Biarritzu, namijenjenih borbi protiv ogromnih požara koji bjesne Amazonijom, izjavili su državni dužnosnici.

Galerija


Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u ponedjeljak da će odmah osloboditi sredstva za financiranje više vrsta aviona za borbu protiv požara kako bi se suzbili ogromni požari koji haraju šumama Amazonije.

Vezani članci Jair Bolsonaro (Foto: EVARISTO SA / AFP) Rekordan broj mrtvih, a predsjednik roštilja: Brazilski Trump šokira svoje građane u zemlji u kojoj još samo lijesova ima dovoljno Predsjednik Brazila Jair Messias Bolsonaro (Screenshot: UN TV) Brazilski predsjednik pao pa nakratko izgubio pamćenje: "Nisam znao što sam radio..."

Brazil je najavio da će odbiti taj novac, piše Independent. Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro nije se odmah izjasnio o razlogu odbijanja pomoći. Bolsonaro je ranije optužio Macrona da vodi "kolonijalističku" borbu na summitu razvijenih zemalja G7.

"Cijenimo ponudu, ali možda su ti resursi potrebniji za pošumljavanje Europe", kazao je Onyx Lorenzoni, šef Bolsonarovog ureda. "Macron ne može izbjeći niti predvidiv požar poput onoga u crkvi Notre-Dame koja je mjesto svjetske baštine. Što bi on onda mogao naučiti našu zemlju?", dodao je ističući kako Macronovu ponuđenu pomoć smatraju licemjerjem.

Brazilski ministar okoliša Ricardo Salles u prvom je trenutku pozdravio ponudu financijske pomoći od G7, kao i odvojena obećanja financijske pomoći od 12 milijuna dolara od Velike Britanije i 10 milijuna dolara od Kanade. I druge su skupine zemalja i organizacije ponudile pomoć u obrani 'svjetskih pluća' koja gore. No, promjena stava uslijedila je u ponedjeljak, nakon što su se svi ministri susreli s predsjednikom Bolsonarom.

Bolsonaro je u nekoliko navrata izjavio kako sumnja da su požar podmetnule nevladine organizacije kako bi diskreditirale njegovu vladu te je sugerirao da zapadne zemlje pokušavaju na taj način dobiti pristup prirodnim resursima Brazila. "Pomaže li itko, bez da traži nešto zauzvrat?", kazao je.Prema posljednjim podacima, u gašenje požara se uključila vojska.

Oko 60 posto Amazonske prašume nalazi se u Brazilu. Ostali dio je na području Bolivije, Kolumbije, Venezuele, Ekvadora, Francuske Gvajane, Gvajane, Perua i Surinama.