Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok gore "pluća Zemlje"

Brazil odbio pomoć G7 u gašenju požara u Amazoniji: "Novac upotrijebite za pošumljavanje Europe"

Požar u Amazoni (Foto: AFP)
Požar u Amazoni (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Požar u Amazoni (Foto: AFP) Požar u Amazoni (Foto: AFP) Foto: Afp I dalje gore šume u Amazoniji (Foto: Dnevnik.hr) I dalje gore šume u Amazoniji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) Foto: NASA +0 Rekordan broj požara ove godine uništava Amazonsku prašumu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Brazilska vlada odbit će više od 22 milijuna dolara obećanih na summitu zemalja G7 u Biarritzu, namijenjenih borbi protiv ogromnih požara koji bjesne Amazonijom, izjavili su državni dužnosnici.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u ponedjeljak da će odmah osloboditi sredstva za financiranje više vrsta aviona za borbu protiv požara kako bi se suzbili ogromni požari koji haraju šumama Amazonije.

Pročitajte i ovo Jair Bolsonaro (Foto: EVARISTO SA / AFP) POTICANJE NASILNIH PROSVJEDA "Kukavička urota protiv demokracije": Pokrenuta istraga protiv bivšeg predsjednika Brazila Jair Bolsonaro Liječen na Floridi Bivši brazilski predsjednik pušten iz bolnice: Na liječenju bio zbog bolova u abdomenu

Brazil je najavio da će odbiti taj novac, piše Independent. Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro nije se odmah izjasnio o razlogu odbijanja pomoći. Bolsonaro je ranije optužio Macrona da vodi "kolonijalističku" borbu na summitu razvijenih zemalja G7.

"Cijenimo ponudu, ali možda su ti resursi potrebniji za pošumljavanje Europe", kazao je Onyx Lorenzoni, šef Bolsonarovog ureda. "Macron ne može izbjeći niti predvidiv požar poput onoga u crkvi Notre-Dame koja je mjesto svjetske baštine. Što bi on onda mogao naučiti našu zemlju?", dodao je ističući kako Macronovu ponuđenu pomoć smatraju licemjerjem.

Brazilski ministar okoliša Ricardo Salles u prvom je trenutku pozdravio ponudu financijske pomoći od G7, kao i odvojena obećanja financijske pomoći od 12 milijuna dolara od Velike Britanije i 10 milijuna dolara od Kanade. I druge su skupine zemalja i organizacije ponudile pomoć u obrani 'svjetskih pluća' koja gore. No, promjena stava uslijedila je u ponedjeljak, nakon što su se svi ministri susreli s predsjednikom Bolsonarom.

Bolsonaro je u nekoliko navrata izjavio kako sumnja da su požar podmetnule nevladine organizacije kako bi diskreditirale njegovu vladu te je sugerirao da zapadne zemlje pokušavaju na taj način dobiti pristup prirodnim resursima Brazila. "Pomaže li itko, bez da traži nešto zauzvrat?", kazao je.Prema posljednjim podacima, u gašenje požara se uključila vojska.

Oko 60 posto Amazonske prašume nalazi se u Brazilu. Ostali dio je na području Bolivije, Kolumbije, Venezuele, Ekvadora, Francuske Gvajane, Gvajane, Perua i Surinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene