Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aleš Bjaljatski

Bjelorusija osudila nobelovca na 10 godina zatvora: "Moramo učiniti sve da se borimo protiv ove sramotne nepravde"

Ales Bialiatski
Ales Bialiatski Foto: Afp
Bjeloruski dobitnik Nobelove nagrade za mir Aleš Bjaljatski osuđen je u petak u Minsku na 10 godina zatvora u strogo čuvanoj zatvorskoj koloniji. Osim njega na nešto manje kazne osuđena su još tri aktivista za ljudska prava.

Sud u Bjelorusiji izrekao je u petak 10-godišnju zatvorsku kaznu dobitniku Nobelove nagrade Alešu Bjaljatskom.

On je 2022. godine osvojio Nobelovu nagradu za mir zbog svog rada u prodemokratskom centru za ljudska prava Viasna, a osim njega, još tri su člana organizacije osuđena za krijumčarenje novca i financiranje oporbenih prosvjeda u zemlji, prenosi CNN.

Dok je Bjaljatski dobio 10 godina u najstrože čuvanom zatvoru, njegovi suradnici dobili su nešto manje kazne u zatvorskim kolonijama srednje sigurnosti.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Parlament usvojio odredbu Zadnja europska država koja je izriče: Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za veleizdaju

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Hospitalizirana je Lukašenkova oštra kritičarka završila na intenzivnoj: Ne zna se gdje je zatvorena bjeloruska oporbena političarka

Oporbena čelnica Tihanovska osudila "lažno suđenje"

Bjeloruska oporbena čelnica u egzilu Svetlana Tihanovska kritizirala je presudu, rekavši da su 60-godišnji Bialiatski i njegovi suoptuženici osuđeni na lažnom suđenju.

"Moramo učiniti sve da se borimo protiv ove sramotne nepravde i oslobodimo ih", poručila je.

Šefica Odbora za Nobela: "Zatvorska kazna laureatu Bjaljatskom je tragedija"

Presuda protiv bjeloruskog aktivista za ljudska prava Aleša Bjaljatskog je tragedija, rekla je u petak Reutersu predsjednica norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade.

"Aleš Bjaljatski jedan je od najistaknutijih boraca za demokraciju, slobodu i ljudska prava u Bjelorusiji. Sudski postupak i optužbe protiv njega politički su motivirani", rekla je Berit Reiss-Andersen u intervjuu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene