Obavijesti Video Pretražite Navigacija
moguć Doživotni zatvor

Moćni odvjetnik proglašen krivim za ubojstvo supruge i sina: Poznati mučni detalji sa suđenja

Aktualno Galerija Suđenje Richardu Alexu Murdaughu Suđenje Richardu Alexu Murdaughu Foto: AP Photo/Jeffrey Collins via Guliver Suđenje Richardu Alexu Murdaughu Suđenje Richardu Alexu Murdaughu Foto: AP Photo/Mic Smith via Guliver Richard Alex Murdaugh Richard Alex Murdaugh Foto: Afp Suđenje Richardu Alexu Murdaughu Suđenje Richardu Alexu Murdaughu Foto: AP Photo/Chris Carlson via Guliver +0 Richard Alex Murdaugh Galerija 1/5 >>
Porota u Južnoj Karolini proglasila je u četvrtak bivšeg uglednog odvjetnika Richarda Alexa Murdaugha krivim za ubojstvo supruge i sina, nakon šest tjedana saslušanja koja su zaokupila pozornost javnosti diljem Sjedinjenih Država.

Porota od 12 članova nakon gotovo tri sata vijećanja proglasila je Richarda Alexa Murdaugha (54) krivim po dvije točke optužnice za ubojstvo supruge Maggie (52) i najmlađeg sina Paula (22), koji su pogubljeni iz neposredne blizine uz kućicu za pse na svojem obiteljskom imanju 7. lipnja 2021.

Murdaugh je tvrdio da je nevin tijekom dramatičnih šestotjednih saslušanja, a dok je čitana presuda, stajao je bez emocija. Njegov odvjetnik zatražio je poništenje presude, što je sudac odmah odbio.

"Dokazi o krivnji su nepobitni", rekao je sudac Clifton Newman.

Murdaugh je potomak utjecajne pravničke obitelji iz okolice Charlestona. Iako je tvrdio da nije kriv za ubojstva, priznao je da je lagao o svom alibiju i počinjenom financijskom kriminalu, što je narušilo njegov kredibilitet kod porote.

Prijeti mu od 30 godina do doživotne robije nakon izricanja presude.

Pročitajte i ovo Brian i Ana Walshe zločin u predgrađu Susjedi ubijene Ane otkrili nepoznate detalje: "Brian je bio jeziv lik, kad sam vidjela da izlazi nasmijan..."

Slučaj je privukao intenzivnu medijsku pozornost s obzirom na ogromnu političku moć obitelji u okrugu Colleton, gdje se suđenje odvijalo.

Desetljećima, do 2006. članovi obitelji obnašali su dužnost tužitelja na tom području, a Murdaugh je bio istaknuti odvjetnik u regiji Deep South.

Pročitajte i ovo Milanka Ljubičić s kćeri Anom Walshe potresna ispovijest Majka nestale Ane Walshe otkrila što će biti s njezinim sinovima: ''Bojim se povjerovati u istinu''

Suđenje puno dramatičnih detalja   

Paul i njegova majka ubijeni su u uzgajivačnici na obiteljskom prostranom lovačkom imanju, poznatom kao Moselle.

54-godišnji Murdaugh 7. lipnja 2021. ustrijelio je svoju suprugu Margaret (52) četiri ili pet puta iz puške ispred kućica za pse na njihovu ruralnom imanju okruga Colleton u Južnoj Karolini. Istog dana dva puta je iz sačmarice ustrijelio svog 22-godišnjeg sina Paula.

Tijekom 20 mjeseci nakon njihovih ubojstava Alex Murdaugh opetovano je govorio policiji da te večeri uopće nije bio u uzgajivačnici pasa i da je spavao kod kuće.

Ali u videu na Snapchatu koji je Paul snimio samo nekoliko minuta prije pucnjave u pozadini se mogao čuti optuženikov glas.

Murdaugh je na suđenju priznao da je lagao, a rekao je da ga je dugogodišnja ovisnost o lijekovima protiv bolova dovela u paranoično stanje.

Sud je također čuo za Murdaughov bizarni pokušaj da inscenira vlastitu smrt u shemi prijevare osiguranja samo tri mjeseca nakon što je ubio svoju 52-godišnju suprugu i 22-godišnjeg sina.

Tijekom suđenja tužitelji su Murdaugha prikazivali kao lažljivca i tvrdili da je samo on imao sredstva i priliku počiniti ubojstva. Izveli su 60 svjedoka, uključujući prijatelje i kolege, koji su svjedočili da je više od desetljeća krao milijune iz svoje odvjetničke tvrtke.

Tvrdili su da je ubio ženu i sina kako bi zataškao financijski kriminal koji mu se stavlja na teret, uključujući krađu milijuna dolara od partnera i klijenata kako bi priskrbio novac za opioide o kojima je bio ovisan i održavanje skupog načina života.

Među najjačim dokazima bilo je Murdaughovo prošlotjedno priznanje lažnog alibija u noći ubojstava.

Murdaugh je promijenio svoj iskaz nakon što je porota preslušala audiodokaz da je bio na mjestu zločina nekoliko minuta prije nego što su počinjena ubojstva.

Slučaj je pozorno praćen u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su svi mediji, pa i oni najozbiljniji, secirali život te bogate obitelji, ponosne na tri generacije tužitelja i sudaca.

Dokumentarac "Murdaugh Murders: A Southern Scandal" jedan je od najgledanijih filmova na Netflixu u SAD-u prošloga tjedna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene