Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hospitalizirana je

Lukašenkova oštra kritičarka završila na intenzivnoj: Ne zna se gdje je zatvorena bjeloruska oporbena političarka

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: Afp
Jedna od vođa masovnih uličnih prosvjeda protiv Lukašenka 2020., koja služi 11-godišnju kaznu zbog, kako je rekla, izmišljenih optužbi za sudjelovanje u masovnim nemirima, završila je na intenzivnoj.

Zatvorena bjeloruska oporbena političarka Marija Kalesnikova hospitalizirana je na odjelu intenzivne njege u gradu Gomelu zbog nepoznatih razloga, objavljeno ja na Telegramu oporbenog političara Viktora Babarika, koji je također u zatvoru. Reuters nije uspio neovisno utvrditi gdje se ona nalazi.

Na Babarikovu Telegramu objavljeno je da je Kalesnikova, otvorena kritičarka bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, prevezena u bolnicu u ponedjeljak.

"Grozne vijesti. Draga naša Mašo, svi se nadamo da ćeš biti dobro!" napisala je na Telegramu čelnica bjeloruske opozicije u egzilu Svjatlana Tihanovska.

Kalesnikova, jedna od vođa masovnih uličnih prosvjeda protiv Lukašenka 2020., služi 11-godišnju kaznu zbog, kako je rekla, izmišljenih optužbi za sudjelovanje u masovnim nemirima. Sud je presudio da je sudjelovala u "zavjeri za preuzimanje vlasti", da je kriva za "pozive na djelovanje kojim se podriva nacionalna sigurnost" te za "stvaranje ekstremističke grupe".

Kalesnikova (40) donedavno je bila u zatvorskoj ćeliji, ali nije jasno koliko dugo i od kojeg datuma, navodi Babariko na Telegramu.

Kalesnikova je vodila predsjedničku kampanju Bakarika koji se pokušao suprotstaviti Lukašenku na izborima 2020. nakon kojih su izbili masovni prosvjedi koje je vlast nasilno ugušila.

Nakon što je Babariko uhićen uoči izbora na kojima je uvjerljivo pobijedio Lukašenko, Kalesnikova je podržala Tihanovsku.

Na spektakularan način uhićena je jer se usprotivila pokušaju da je izbace iz zemlje. Njoj bliske osobe rekle su da su je bjeloruski specijalci oteli, stavili joj vreću na glavu i odveli do granice s Ukrajinom. Kako je odbila napustiti Bjelorusiju, iskočila je kroz prozor i poderala svoju putovnicu te je zbog toga završila u zatvoru.

Jedna je od triju žena koje su vodile oporbeni pokret protiv Lukašenka. Tihanovska i Veronika Cepkalo otišle su egzil pod pritiskom vlasti. Nekoliko tjedana nakon presude Kalesnikovoj je Vijeće Europe dodijelilo nagradu za ljudska prava Vaclav Havel za 2021., pozdravivši njezinu "hrabrost".

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Osebujni nastup VIDEO Lukašenko u trenirci cijepa drva i ruga se Europi: "Hajde, prijatelju! Spriječimo da Europa umre od hladnoće"

Pročitajte i ovo Vladimir Makei Odlazak u 64. godini Iznenada preminuo bjeloruski ministar vanjskih poslova: Trebao se sastati s Lavrovom u ponedjeljak

Oporbeni pokret koji je okupljao desetke tisuća prosvjednika u ljeto 2020. postupno je ugušen masovnim uhićenjima, protjerivanjem oporbenih vođa, gušenjem medija i nevladinih udruga.

Zapad je donio nekoliko krugova sankcija protiv Minska, koji uživa stalnu podršku Moskve.

Saveznica Rusije, Bjelorusija, poslužila je kao baza ruskim vojnicima u agresiji početoj na Ukrajinu kraljem veljače, no bjeloruska vojska dosad nije sudjelovala u borbenim operacijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene