Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlament usvojio odredbu

Zadnja europska država koja je izriče: Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za veleizdaju

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: Afp
Bjelorusija će proširiti svoj kazneni zakon kako bi omogućila uvođenje smrtne kazne državnim dužnosnicima i vojnim osobama zbog "veleizdaje".

Bjeloruski parlament usvojio je odredbu o omogućavanju uvođenja smrtne kazne državnim dužnosnicima i vojnim osobama zbog "veleizdaje", izvijestila je u utorak državna novinska agencija Belta.

Bjelorusija, kojom vlada autokratski predsjednik Aleksandar Lukašenko, posljednja je zemlja u Europi u kojoj se još uvijek izriču smrtne kazne.

Prošle je godine zemlja izazvala međunarodne kritike zbog proširenja primjene smrtne kazne na pripremu terorističkih napada. Ta je pak mjera usvojena kao odgovor na sabotažu željeznice koju su provodili bjeloruski aktivisti kako bi spriječili prijevoz ruskih postrojbi koje napadaju Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Upitna sigurnost Iz Bjelorusije upozoravaju na prijetnju zbog gomilanja ukrajinskih trupa na granici: "Ući ćemo u rat ako..."

Pročitajte i ovo Ilustracija Tri faze Procurio ruski plan za pripajanje Bjelorusije: Ovo su strateški ciljevi

Lukašenko je svoju zemlju stavio na raspolaganje Rusiji kao bazu za početak vojne operacije protiv Ukrajine.

Bjelorusija do sada nije aktivno sudjelovala u borbama, ali nedavno stvaranje združenih snaga potaknulo je nagađanja da će Moskva izvršiti pritisak na Minsk da se pridruži njezinim ofenzivnim operacijama.

Tisuće ljudi zatvoreno je u Bjelorusiji iz političkih razloga otkako je Lukašenko slomio prosvjedni pokret u jesen 2020. nakon predsjedničkih izbora koje oporba i Zapad smatraju namještenima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene