Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZLOUPORAVA DUŽNOSTI

Bivša ministrica osuđena na kaznu zatvora zbog razdvajanja migranata: Mogla bi ostati i bez zastupničkog imuniteta

Migranti - 3
Migranti - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Bivša danska ministrica za imigraciju i integraciju osuđena je u ponedjeljak na dva mjeseca zatvora zbog nezakonitog razdvajanja nekoliko parova koji su tražili azil, jer je žena bila maloljetna.

"Inger Støjberg proglašena je krivom za namjerno kršenje zakona o ministarskoj odgovornosti. Kazna je strogi zatvor od 60 dana", objavio je sud.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Selmo Cikotić Nepravomoćna presuda Bivši ministar obrane BiH osuđen na tri godine zatvora: Omogućio zagrebačkoj tvrtki izvoz oružja i streljiva bolje kvalitete

Optužena da je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima naloživši razdvajanje parova koji su tražili azil, od kojih su neki imali djecu, jer su žene bile mlađe od 18 godina, Støjberg se izjasnila da se ne osjeća krivom.

Godine 2016., razdvojena su 23 para, a da njihovi slučajevi nisu bili prethodno pojedinačno razmotreni, zbog naloga koji je dala ministrica.

Potom su smješteni u odvojene prihvatne centre dok im se ne razmotri zahtjeve za azilom.

Parlament sada mora odlučiti hoće li Støjberg oduzeti zastupnički imunitet.

Støjberg je bila ministrica za useljavanje od 2015. do 2019. u vladi desnog centra koju je podržavala desna populistička Danska narodna stranka koja se protivi useljavanju. Hvalila se da je zaslužna za usvajanje više od 110 amandmana kojima su ograničena prava stranaca u zemlji.

Među njima je i mjera o zapljeni imovine migranata kako bi se financiralo skrb o njima u Danskoj.

Njezin slučaj je tek treći put od 1910. da je neki politički dužnosnik morao odgovarati pred 26 sudaca posebnog suda u Danskoj koji sudi ministrima koji su zlorabili dužnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŽRTVE NEZAKONITOG PROTJERIVANJA Europski sud za ljudska prava: Hrvatska je grubo prekršila niz ljudskih prava obitelji malene Madine - ''Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije''
Pročitajte i ovo Davor Božinović SMRT MALE MADINE Nakon pljuske s Europskog suda Božinović poručio: "Ne namjeravam podnijeti ostavku, još čitamo tekst presude"

Zadnji slučaj bio je 1993. tzv. Tamilgate koji se odnosio na nezakonito zamrzavanje okupljanja obitelji tamilskih izbjeglica što je 1987. i 1988. uveo bivši konzervativni ministar pravosuđa Erik Ninn-Hansen. On je dobio uvjetnu kaznu zatvora od četiri mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene