Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PRESUDE EUROPSKOG SUDA

CMS: ''Od Plenkovića očekujemo hitnu smjenu odgovornih za smrt male Madine - ravnatelja policije, načelnika za granicu, ministra Božinovića i državne tajnice''

Aktualno Galerija Sara Kekuš Sara Kekuš Foto: DNEVNIK.hr Sara Kekuš, Tajana Tadić, Antonia Pindulić Sara Kekuš, Tajana Tadić, Antonia Pindulić Foto: DNEVNIK.hr +0 Antonia Pindulić Galerija 1/3 >>
Presuda kojom je Europski sud za ljudska prava (ECHR) utvrdio da je Hrvatska prekršila odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima prema obitelji afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je poginula u naletu vlaka na granici, mogla bi imati široke implikacije po Republiku Hrvatsku.

''Od premijera Andreja Plenkovića očekujemo hitnu smjenu odgovornih za smrt djeteta na našim granicama zbog postupaka institucija koje mi, građani i građanke Hrvatske, financiramo. Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, po zapovjednoj odgovornosti tražimo smjenu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena. Zbog političke odgovornosti od Plenkovića tražimo i smjenu potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kao i državne tajnice Terezije Gras, uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga. Ovim ljudima se ne može dopustiti da svu krivnju svale na ljude najniže u hijerarhiji policije'', kazala je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije (CMS) na konferenciji za medije na Markovu trgu.

Dan ranije Europski sud za ljudska prava (ECHR) u opsežnoj presudi na stotinjak stranica objavio je da je istraga o smrti afganistanske djevojčice koja je poginula u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova. Odluka je donesena u postupku u kojem obitelj Hussiny zastupa odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić u suradnji s Centrom za mirovne studije.

U prilog svojem zahtjevu za smjenu navedenih u vrhu MUP-a podsjećaju da je ECHR objavio presudu kojom je potvrdio i detaljno obrazložio da je RH odgovorna za povredu Madinina prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja prema djeci držeći ih u detenciji, da je cijelu Madininu obitelj protuzakonito lišila slobode, zabranu kolektivnog protjerivanja i pravo na pojedinačni zahtjev. Madina Hussiny i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava time su priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja, koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice prije gotovo točno četiri godine.

''Ovo je sramota za Hrvatsku i Vladu, a ne samo za policiju'', upozorila je Kekuš.

''Sud je zaključio kako je Hrvatska usred noći kolektivno protjerala majku i njezino šestoro djece s područja Republike Hrvatske izvan bilo kakvog zakonski propisanog okvira i ne uzimajući u obzir njihove pojedinačne slučajeve. Također, Sud je utvrdio kako Hrvatska nije provela učinkovitu istragu o okolnostima koje su dovele do smrti šestogodišnje djevojčice, čime je povrijedila pravo na život malene Madine'', istaknula pravnica Antonia Pindulić iz CMS-a.

''Nijedna presuda, niti jedna novčana naknada neće ovo dijete vratiti u život, ali osjećamo barem malu zadovoljštinu da smo uspjeli ispuniti barem dio u odnosu na ono što smo obećali obitelji male Madine, da ćemo se izboriti za pravdu, a sve u nadi da se ovo više nikada neće dogoditi niti jednoj osobi, djetetu, ženi ili muškarcu te da će biti prekretnica da se promijene politike'', kazala je Tajana Tadić iz Are You Syrious (AYS). 

Obitelj Hussiny tražila je pravdu u Hrvatskoj, ali od hrvatskih je institucija nije dobila. Kaznena prijava je odbačena jer je Državno odvjetništvo poklonilo sve povjerenje nalazima MUP-a umjesto da ispita dokaze i uvaži svjedočanstva žrtava i svjedoka. Istovremeno, snimke termovizijskih kamera, kao ključni dokaz kojima je policija raspolagala, misteriozno su nestale, podsjetili su iz CMS-a i AYS-a.

''U ovoj izrazito važnoj presudi, između ostaloga, stoji i da su naši volonteri bili zastrašivani, pa čak i sudski gonjeni zbog podrške obitelji male Madine, upravo zato da ovaj slučaj ne dođe do Strasbourga'', kazala je Tadić i naglasila: ''Ova presuda ne smije ostati samo na tome da Republika Hrvatska iz državnog proračuna plati 40.000 eura naknade štete Madininoj obitelji. Zbog svih žrtava na našim granicama, zbog ljudi koji su na njoj umrli, kao i zbog svih aktivista koje se zastrašuje kako bi o tome šutjeli, vrijeme je da se pravdi privedu i oni koji to nasilje omogućuju i zataškavaju, a ta odgovornost mora se tražiti u vrhu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP)''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŽRTVE NEZAKONITOG PROTJERIVANJA Europski sud za ljudska prava: Hrvatska je grubo prekršila niz ljudskih prava obitelji malene Madine - ''Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak u Briselu EU: Nećemo financirati bodljikavu žicu i ograde protiv migranata na granici

Podsjetimo, Madina je poginula 21. studenog 2017. na kolosijeku željezničke pruge Šid - Tovarnik, nakon što je tijekom noći na nju naletio vlak, neposredno nakon što su njezinu majku i još šestoro djece hrvatski policajci koji su ih presreli natjerali da se vrate u Srbiju, usmjeravajući ih baterijskim lampama prema Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda se trebaju kretati, sve do pruge gdje je djevojčicu udario vlak.

Prema tvrdnjama svjedoka, obitelj je s grupom migranata prešla granicu dvije zemlje, ali su ih potom pronašli hrvatski policajci koji su ih, umjesto da ih odvedu u policijsku stanicu gdje bi zatražili azil, kao što su izrazili namjeru, natjerali da odu do pruge i pokazali im da se vrate u pravcu Srbije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene