Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tragedija u Istri

Policajci koji su tražili nesretnu djevojčicu pod stresom: "I sami smo roditelji, ostavlja to trag"

Aktualno Galerija Žilet žica uz Dragonju - 6 Žilet žica uz Dragonju - 6 Foto: DNEVNIK.hr Božo Kirin - 1 Božo Kirin - 1 Foto: DNEVNIK.hr Božo Kirin - 2 Božo Kirin - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen Marko Balen Foto: DNEVNIK.hr +4 Žilet žica uz Dragonju - 1 Galerija 1/9 >>
Tragično je završila potraga za desetogodišnjom djevojčicom koja je prije dva dana nestala u rijeci Dragonji na hrvatsko-slovenskoj granici. Pronašli su je ronioci nedaleko od mjesta stradanja.

Nažalost, za desetogodišnju djevojčicu spasa nije bilo. Jaka struja koja ju je istrgnula iz majčinih ruku, odvukla ju je na dno. Danas oko podneva pronašli su ju policijski ronioci.

Na počecima zime često stradavaju migranti. Svi koji su sudjelovali u potrazi i danas su se do zadnjeg trenutka nadali čudu, ali ono se na žalost nije dogodilo. Mnogi od policajaca i sami su roditelji pa sve još teže doživljavaju. 

''Iza nas su dva dana intenzivne potrage za djevojčicom, u kojoj je sudjelovalo preko 50 pripadnika raznih službi. Svi smo se nadali da će potraga završiti sretno. Svi smo to doživjeli na jedan stresan način. Svi smo roditelji. Vidio sam pogotovo policajce koji su našli beživotno tijelo. Ostavlja to trag'', rekao je Božo Kirin, načelnik PU istarske za Dnevnik Nove TV reporteru Marku Balenu.

Migranti su sigurosni problem. ''Borba protiv nezakonitih migracija je jedan od prioriteta za hrvatsku policiju. U mojoj policijskoj postalji bilježimo 35 posto manje ilegalnih prelazaka u odnosu na prošlu godinu. Usmjereni smo prema individualcima i grupama koje organiziraju ovakve ilegalne prelaske. Zabilježili smo 48 kaznenih djela, što je više nego prošle godine kada ih je bilo 14'', istaknuo je Kirin.

Dodao je da im pomažu gotovo na dnevnoj bazi i susjedne policijske uprave. Kirin je rekao da su migranti spremni na razne opasnosti. ''Ali ne na sve. A opasnosti su gotovo na svakom kilometru puta. Ne znaju za opasnost na dijelovima gdje su minska polja", dodaje.

Zima je pred vratima, što je dodatno otežavajuća okolnost. ''Pogotovo ako su u tim skupinama djeca, žene i trudnice. Takve situacije mogu završiti tragično'', zaključio je Kirin.

Svi se nadali čudu

''Danas smo nastavili opsežnu potragu. Uključili smo uz specijalnu policiju Rijeka kolege iz interventne istarske i ATJ Lučko. Radili smo detaljnu pretragu, nakon par sto metara smo na dubini od tri metra pronašli tijelo i izvijestili ostale službe'', rekao je Darko Majetić, pomoćnik zapovjednika SJP Rijeka za Dnevnik Nove TV.

Uz hrvatske policajce, za djevojčicom su tragali i slovenski kolege. Nesreća se dogodila kada je turska državljanka s troje djece i tek punoljetnim nećakom pokušala prijeći nabujalu Dragonju koja dijeli Hrvatsku i Sloveniju i uputiti se u bolji život. Uhvatili su se za ruke i u ljudskom lancu krenuli na drugu obalu. U jednom trenutku majka se okliznula i voda joj je otrgnula kćer iz ruku. Spasioci su dva dana tragali za djetetom u nadi da će se dogoditi čudo i da će je pronaći živu, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Pročitajte i ovo NIkola Milina POTRAGA ZA DJEVOJČICOM Glavni ravnatelj policije o stradanjima migranata: "To su situacije gdje su u većini slučajeva u pozadini snažne kriminalne mreže - stavljaju ih u poziciju da su izloženi pogibelji"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na području Ljubuškog Policija na području Hercegovine spriječila ulazak sedam migranata u Hrvatsku

U posljednje vrijeme učestala su stradanja migranata na ovoj, Balkanskoj ruti, koja vodi iz Bosne i Hercegovine kroz Hrvatsku i Sloveniju prema zapadu Europe. ''Na području policijske uprave Kopar imali smo smrtnih slučajeva osoba koje su pokušale ilegalno prijeći granicu, uglavnom je to bilo zbog pothlađivanja'', pojasnio je Viljem Toškan iz PU Kopar.

Dolazak zime, česte jake kiše, bujične poplave, minska polja samo su neke od prepreka zbog kojih stradaju ilegalni migranti koji pokušavaju doći u takozvane obećane zemlje.

 

Više o potrazi pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene