Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnosne mjere

Austrija odbila primiti tri autobusa s migrantima iz Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog jačanja mjera sigurnosti nakon procjena o mogućim terorističkim prijetnjama pred Novu godinu Austrija je zadnjih dana odbila primiti od Slovenije veći broj izbjeglica i migranata koji se nisu mogli identificirati, potvrdila je u utorak slovenska policija.

"Austrija je zadnjih dana podigla stupanj ugroženosti, te povećala kontrolu ulazaka", kazao je glasnogovornik slovenske policije Drago Menegalija, potvrdivši da je ta zemlja odbila tri autobusa iz Slovenije s oko 150 izbjeglica i migranata zbog problema s njihovom identifikacijom što predstavlja sigurnosni rizik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog migrantskog pritiska EK za iznimno produljenje kontrole unutarnjih granica za pet zemalja članica Slika nije dostupna Traže jasne brojke Austrija zahtjeva od Njemačke: 'Odredite broj izbjeglica koje možete prihvatiti'

Migrante je Austrija odbila primiti jer nisu željeli sudjelovati u postupku kojim je trebalo utvrditi njihov pravi identitet i zemlju iz koje dolaze, pa su smješteni u izbjeglički centar u Postojni, kazao je Menegalija koji navodi da je riječ o privremenom rješenju i da se nada da će oni moći ući u Austriju kad se ustanovi njihov pravi identitet.

Televizijska postaja POP-TV navodi kako je pravi razlog odbijanja skupine izbjeglica i migranata to što su Austrijanci tijekom ispitivanja njiihova identiteta utvrdili da nisu iz Siriije, kako su su tvrdili, nego većinom iz Maroka i Irana.

Austrijske sigurnosne agencije su u subotu u Beču i više drugih gradova podigle stupanj pripravnosti za terorističke napade zbog dojava o povećanim teristističkim rizicima u danima pred novu godinu.

Austrijska policija je prošlog četvrtka u izbjegličkom kampu u Leibnitzu uhitila dva mlada Sirijca, braću za koju sumnjaju da su povezani s islamističkim ekstremistima.

Ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner kazala je u utorak u razgovoru za jedan austrijski dnevnik da očekuje oko 120.000 molbi za azil u slijedećoj godini nakon što je ove godine zaprimljeno 87 tisuća molbi migranata i izbjeglica za dobivanje takvog statusa.

Iako je do sada primala migrante i izbjeglice koji se kreću tzv. balkanskom rutom prema sjeveru, ministrica je najavila zaoštravanje zakona koji se odnose na dobivanje azila jer će izbjeglice i migranti iduće godine Austriju koštati oko milijarde eura.

Zbog strožih kontrola izbjeglica Austrija na graničnom prijelazu Šentilj, uz najveći izbjeglički centar u Sloveniji, postavlja visoku ogradu, ali bez bodljikave žice.

Ministrica Mikl-Leitner je naglasila da je to potrebno zbog reguliranog i boljeg sustava primanja izbjeglica jer će novim sistemom austrijska policija moći provjeriti i pregledati do 11.000 migranata dnevno.

Od sredine listopada ove godine u Austriju je iz Slovenije ušlo skoro 370.000 migranata i izbjeglica, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene