Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Pezo Moskaljov

NOVI HLADNI RAT? 'Lideri NATO-a napokon su stvari nazvali pravim imenom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov pratila je sastanak u Varšavi.

Hrvatska osim što šalje vojnike na istok Europe, točnije na granicu s Rusijom, povećava i broj vojnika u Afganistanu. Tko to prijeti Europi i je li ovim potezom i službeno potvrđen novi hladni rat Zapada i Rusije, analizirala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Sastanak u Varšavi pratila je reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Pezo Moskaljov koja ističe kako za ovu odluku o slanju većeg broja vojnika u Afganistan nije potrebno dodatno odobrenje Hrvatskog sabora, jer je Sabor tu odluku donio ranije.

Tako Hrvatska šalje 20 vojnika više nego do sada, a u slučaju da budu potrebne dodatne snage, da poveća taj broj vojnika na afganistanskom tlu, morat će se tražiti konsenzus u Saboru.

NATO se u subotu složio da moramo nastaviti misiju u Afganistanu te kako će to financirati. A zašto se šalje veći broj savezničkih snaga, među kojima i hrvatskih snaga, to je upravo zbog sigurnosne situacije i zbog pojačanih prijetnji talibana. Ovo je na neki način odgovor Amerikanaca i saveznika na te prijetnje što je uvelike usporio čitavu operaciju u Afganistanu.

Osim u Afganistan, Hrvatska šalje vojsku i na granicu s Rusijom. NATO saveznici na ovaj način žele odgovoriti na bilo kakve potencijalne ruske prijetnje, bilo kakvu rusku agresiju i upravo je to glavni razlog zbog kojeg se velik dio savezničkih snaga šalje prema Baltiku.

Dok mnogi ovu situaciju uspoređuju s Hladnim ratom i nazivaju je novim Hladnim ratom, ovdje u Varšavi to tako ne vide. Oni kažu da je situacija daleko od hladnog rata i dok s jedne strane razmještaju svoje snage na istočnim granicama, s druge strane pozivaju Rusiju, pozivaju ruskog predsjednika za stol, pozivaju na dijalog.

Pitanje je zapravo kako će Putin na to odgovoriti, s obzirom da mu se nije svidjela velika vojna vježba koja se odvijala prije mjesec dana na poljskom teritoriju.

Odnosi zapada i Rusije već su dugo vremena daleko od onih idiličnih,a upravo su lideri NATO-a koji su se okupili ovdje u Varšavi, stvari nazvali pravim imenom, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Pezo Moskaljov.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene