Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov pratila je sastanak u Varšavi.


Hrvatska osim što šalje vojnike na istok Europe, točnije na granicu s Rusijom, povećava i broj vojnika u Afganistanu. Tko to prijeti Europi i je li ovim potezom i službeno potvrđen novi hladni rat Zapada i Rusije, analizirala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Vezani članci Zarobljeni hrvatski državljanin Počinje suđenje Hrvatu kojeg su zarobili Rusi: Prijeti mu doživotni zatvor ili smrtna kazna Vladimir Putin, rat u Ukrajini Objavljena vrijednost zaplijenjene imovine ruskih oligarha, antiratni novinar kažnjen zbog gay propagande

Sastanak u Varšavi pratila je reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Pezo Moskaljov koja ističe kako za ovu odluku o slanju većeg broja vojnika u Afganistan nije potrebno dodatno odobrenje Hrvatskog sabora, jer je Sabor tu odluku donio ranije.

Tako Hrvatska šalje 20 vojnika više nego do sada, a u slučaju da budu potrebne dodatne snage, da poveća taj broj vojnika na afganistanskom tlu, morat će se tražiti konsenzus u Saboru.

NATO se u subotu složio da moramo nastaviti misiju u Afganistanu te kako će to financirati. A zašto se šalje veći broj savezničkih snaga, među kojima i hrvatskih snaga, to je upravo zbog sigurnosne situacije i zbog pojačanih prijetnji talibana. Ovo je na neki način odgovor Amerikanaca i saveznika na te prijetnje što je uvelike usporio čitavu operaciju u Afganistanu.

Osim u Afganistan, Hrvatska šalje vojsku i na granicu s Rusijom. NATO saveznici na ovaj način žele odgovoriti na bilo kakve potencijalne ruske prijetnje, bilo kakvu rusku agresiju i upravo je to glavni razlog zbog kojeg se velik dio savezničkih snaga šalje prema Baltiku.

Dok mnogi ovu situaciju uspoređuju s Hladnim ratom i nazivaju je novim Hladnim ratom, ovdje u Varšavi to tako ne vide. Oni kažu da je situacija daleko od hladnog rata i dok s jedne strane razmještaju svoje snage na istočnim granicama, s druge strane pozivaju Rusiju, pozivaju ruskog predsjednika za stol, pozivaju na dijalog.

Pitanje je zapravo kako će Putin na to odgovoriti, s obzirom da mu se nije svidjela velika vojna vježba koja se odvijala prije mjesec dana na poljskom teritoriju.

Odnosi zapada i Rusije već su dugo vremena daleko od onih idiličnih,a upravo su lideri NATO-a koji su se okupili ovdje u Varšavi, stvari nazvali pravim imenom, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Pezo Moskaljov.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju