442793
442793
442793
442793
442793

NATO potvrdio nastavak misije u Afganistanu, Hrvatska pojačava svoje snage

  • , 09.07.2016., 13:01
  • Autor:
  • komentara

Čelnici NATO-a potvrdili su u subotu na summitu u Varšavi da će ostati u misiji potpore miru u Afganistanu i nakon 2016. godine, a u toj misiji i Hrvatska će nastaviti sudjelovati s 20-tak vojnika više nego dosad.

 
 
 
 
Ministar obrane, Josip Buljević (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar obrane, Josip Buljević (Foto: Dnevnik.hr)

"Hrvatski sabor je već donio odluku o povećanju naših pripadnika u toj misiji. Mi ćemo i dalje nastaviti participirati u svim oblicima te misije kao i dosad, a i pojačati aktivnosti", rekao je ministar obrane Josip Buljević, koji sudjeluje na summitu NATO-a u Varšavi.

Hrvatski sabor je nedavno odobrio da se u misiju potpore miru u Afganistanu u drugoj polovini ove godine, umjesto do 70, može uputiti do 95 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

Čelnici NATO-a podržali su nastavak misije Odlučna potpora u Afganistanu i nakon 2016. godine. Uloga te misije je obučavati, trenirati i savjetovati afganistanske sigurnosne snage, uključujući policiju, zračne snage i snage za specijalne operacije.

Buljević je rekao da će se broj hrvatskih vojnika procjenjivati prema potrebi, a bit će u granicama koje je odobrio Hrvatski sabor.

Hrvatska je deklarirala spremnost da s jednom satnijom sudjeluje u jačanju vojne nazočnosti na istočnom krilu NATO-a. U petak, prvi dan summita, čelnici NATO-a odlučili su pojačati snage s četiri multinacionalne bojne, od kojih će svaka imati od 600 do 1000 vojnika i koje će biti raspoređene u tri baltičke zemlje i Poljskoj.

"Hrvatska u princupu tek razmatra kako će sudjelovati u tim snagama odvraćanja. Mi smo deklarirali našu namjeru da sudjelujemo s jednom satnijom, a o tome će konačnu odluku donijeti Hrvatski sabor", rekao je Buljević.

Buljević je dodao da se operativno još ništa ne zna gdje bi ta satnija bila stacionirana. "Mi imamo naše želje gdje bi voljeli sudjelovati, ali o tome još prerano govoriti", rekao je.

Ministar je istaknuo da je za Hrvatsku od krucijalne važnosti sudjelovanje u svim aktivnostima Saveza.

"Hrvatska je zemlja koja je bila ugrožena i koja može biti ugrožena, naš proračun se puni s 20-tak posto od turizma, pa je sigurnost za nas ključno pitanje u gospodarskom i svakom drugom smislu. Sudjelovanje u svim aktivnostima Saveza je jako važno i Hrvatska će nastaviti sudjelovati u njima", rekao je Buljević. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se