Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI INTERVJU

Katarina Peović za DNEVNIK.hr: ''U socijalizmu smo dostizali najrazvijenije zemlje, a danas idemo unatrag''

Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović
Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović Foto: DNEVNIK.hr Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović Foto: DNEVNIK.hr +0 Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović i novinarka Lana Ružičić Galerija 1/3 >>
Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović u intervjuu za DNEVNIK.hr objasnila je ideju demokratskog socijalizma 21. stoljeća. Ne zna tko će joj biti savjetnici, ali točno zna tko neće. Zanimljivo, smatra da u idealnom društvu funkcija za koju se sada bori ne bi ni bila potrebna.

Katarina Peović krenula je u utrku za predsjednicu kako bi promovirala ideju demokratskog socijalizma 21. stoljeća. ''To je vizija društva u kojem je ekonomska djelatnost u rukama narodne većine, u kojem se privredna djelatnost odvija u korist većine'', objasnila je Katarina Peović. Objašnjava da se mora vratiti društveno vlasništvo i radničko upravljanje. ''Vidimo da nakon godina privatizacije i pljački u pretvorbi i privatizaciji radnici gube radna mjesta'', rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rokerica u duši Dan u kampanji s Katarinom Peović: "Treba stati iza rokera koji su bili dovoljno hrabri da kažu stvari koje nisu bile popularne" Katarina Peović (Foto: Dnevnik.hr) Poruke iz Pule Peović: "Uzvik Za dom spremni potrebno je zabraniti"

Upozorava da 52 posto umirovljenika živi u siromaštvu, a i 300 tisuća djece živi u uvjetima siromaštva. ''Smatramo da je nakon 30 godina ipak potrebno podvući crtu i reći da je nešto iz socijalizma koji smo imali, uz sve njegove mane, bilo dobro'', rekla je predsjednička kandidatkinja. Podsjeća da smo u tom periodu dostizali najrazvijenije zemlje, a danas idemo unatrag. Njihova je ideja vratiti stupove koji zadovoljavaju osnovne životne potrebe: obrazovanje, zdravstvo, stanovanje i prehrana.

U idealnom društvu funkcija predsjednika ne bi bila potrebna

Peović kaže da se često uspoređujemo s Njemačkom i Švedskom i da nam se čini da zaostajemo zbog mentaliteta. ''To nije tako, mi zaostajemo jer se u uvjetima slobodne tržišne utakmice ne možemo razviti'', rekla je i naglasila da na taj način nećemo moći doseći Švedsku i Njemačku. Jedini je način da stanemo iza industrija, osobito izvoznih.

Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović Foto: DNEVNIK.hr

Na pitanje kako bi taj socijalizam izgledao na Pantovčaku jer predsjednik ne rješava probleme o kojima ona govori, Peović je rekla da u viziji idealnog društva jednakih i solidarnih ta funkcija nije ni potrebna. Ipak, kaže da u sadašnjem okviru predsjednička funkcija ima simboličku ulogu. ''Nama ne treba autoritarni vođa, treba nam predsjednica koja stoji iza svog naroda i dijeli njegovu sudbinu i ne troši za reprezentaciju ogroman novac, nego kritizira Vladu i smjer'', objasnila je kandidatkinja za predsjedničke izbore.

Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović i novinarka Lana Ružičić Foto: DNEVNIK.hr

''Ne kažem da bi bilo dobro ukinuti predsjedničku funkciju, ali uloga se treba obnašati u korist narodne većine. Sada vidimo Predsjednicu koja hoda po svijetu i govori stranim diplomatima da bi trebali disciplinirati naše političare i natjerati ih da pojačaju mjere štednje, što znači da se još jače provode antiradničke politike, otpuštamo ljude i da rad na određeno vrijeme dovedemo do apsurda'', objasnila je.

Zalaže se da tvrtke od društvenog značaja podruštve, a da se o brojnim pitanjima pita ljude na referendumu.

Tko su joj uzori i tko bi joj bili savjetnici?

Na kraju je odgovorila na set svjetonazorskih pitanja i ili-ili pitalice. Ne slavi Božić, a otkrila je što kao ateistkinja želi pod bor.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene