Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoke cure

Duga kosa i gitara u ruci: Sada je u utrci za ulazak u Sabor, no ova je kandidatkinja nekada svirala u rock-bendu – vjerojatno znate njihov hit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidatkinja lijevo-zelene koalicije, predvođene platformom Možemo!, Katarina Peović rođena je u Zagrebu 1974. godine. Na Filozofskom fakultetu završila je komparativnu književnost i kroatistiku. Prije akademske imala je i glazbenu karijeru.

Katarina Peović, kandidatkinja lijevo-zelene koalicije, predvođene platformom Možemo!, rođena je u Zagrebu 16. studenog 1974. godine. Završila je komparativnu knjiženost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu, na kojem je magistrirala, a zatim i doktorirala. Bila je asistentica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu od 2004. do 2005. godine, a nakon toga se zaposlila na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. 

U njezinu životopisu piše da je uređivala književno-teorijski časopis i radijsku emisiju. Napisala je dvije knjige: "Mediji i kultura" i "Marx u digitalnom dobu", a pisala je i za Zarez i H-Alter.

U utrci i za Pantovčak

Od ožujka 2017. godine članica Radničke fronte koja je, kako sami sebe zovu, antisistemska i antikapitalistička lijeva politička stranka. Svojedobno je Peović bila zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Peović je bila i jedna od kandidatkinja na posljednjim predsjedničkim izborima. Prikupila je nešto više od 14 tisuća potpisa za kandidaturu i krenula u utrku za Pantovčak.

"Mačke vole grebati"

No malo je manje poznata njezina glazbena karijera. Katarina Peović bila je jedna od članica banda Maxmett. Žestoka svirka tog ženskog rock i heavy metal benda bila je njihov zaštitni znak, ali u zvijezde ih je lansirao hit "Mačke vole grebati". 

"Zaista smo dobro svirale. Sa sjajnim vokalom, našom Kristina Kresnik, koja je poslije pjevala u Parnom valjku. I bile smo nešto novo na sceni, žestoko. Inače smo svirale alternativnije stvari, ja sam se čak malo i protivila Mačkama, pjesma je bila previše komercijalna", kaže Peović i dodaje da ju je i samu iznenadilo koliki je hit pjesma na kraju ispala.

S bendovima od 16. godine

Osim u Maxmettu svirala je u još nekim bendovima, kao što su Pozdrav Azri i Stampedo, koji joj je bio i posljednji bend u kojem je nastupala.

"Vrijeme kad je pjesma nastala bilo je dobro. A onda se nekako sve preko noći promijenilo. Zatvorili su se kultni zagrebački klubovi Lapidarij i Kulušić. Mi smo još mogle imati gaže i novac, ali htjele smo koncerte. Nismo htjele raditi posao, htjele smo svirati. No scena se odjednom izmijenila. Zavladao je taj nacionalistički melos, pjevači poput Miroslava Škore. Naša kozmopolitska glazba razlikovala se od toga", kaže Peović.

Završila je osnovnu glazbenu školu, a s bendovima je počela svirati sa 16 godina. Vježbale su u zagrebačkim Utrinama, nasuprot nekadašnje "Maršalke".

''Ne bih mogla stalno biti na turnejama''

Djevojke su bile dosta fanatične, svirale su pod sirenama, čak ih je, objašnjava, policija tjerala u podrume za vrijeme uzbuna. Danas se s nostalgijom prisjeća glazbene karijere, ali za njom ne žali.

"Radije bih odgulila neku kaznu nego se profesionalno bavila glazbom. Ne bih mogla stalno biti na putu, na turnejama. Ne bih mogla pokušavati uvijek istu energiju unositi u pjesme. To bi mi bilo umjetno. Taj stil života nije za mene", objašnjava Peović.

Ipak, od tog dijela svog života ne može pobjeći. "Studenti mi stalno puštaju pjesmu 'Mačke vole grebati'. Jako im je zabavno kad shvate da sam imala glazbenu karijeru", zaključuje Katarina Peović.
   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene