Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike zbog pretjeranosti

Obvezna hotelska karantena u Velikoj Britaniji plaća se oko 15.000 kuna, a za lažne podatke kazna zatvora do deset godina

U Velikoj Britaniji u ponedjeljak je počeo režim obavezne hotelske karantene za putnike iz više desetaka zemalja za koje se drži da su "visokorizične" u pokušaju da se spriječi širenje novih sojeva koronavirusa.

Nova zdravstvena politika zahtijeva da se svi britanski državljani i osobe sa stalnim boravištem koje uđu u Englesku iz 33 visokorizične zemlje moraju deset dana samoizolirati u obveznoj karanteni u odobrenim hotelima te obaviti nekoliko testova na COVID-19.

Drugim posjetiteljima iz zemalja trenutačno na tzv. crvenoj listi, koja uključuje južnoameričke države, Južnoafričku Republiku i Portugal, trenutačno je zabranjen ulazak u Britaniju.

Osobe koje su ušle u zemlju, a ustanovi se da su dale lažne podatke o boravku u jednoj od zemalja deset dana prije povratka mogle bi dobiti deset godina zatvora - što je izazvalo kritike zbog pretjeranosti.

Vlada je rekla da je dosad potpisala ugovore sa 16 hotela blizu engleskih zračnih luka i osigurala blizu 5000 soba te da je još 58.000 soba na čekanju.

"Nova pravila ojačat će sustav karantene i pružiti dodatnu razinu sigurnosti na granici protiv novih sojeva", rekao je ministar zdravstva Matt Hancock te dodao da će također zaštititi nacionalni sustav cijepljenja u razdoblju dok zemlja "radi na tome da se nastavi normalni život".

Karantena u trajanju od 11 dana stajat će osobu 1750 funti (oko 15.000 kuna), a uključuje prijevoz, hranu, smještaj, sigurnosne troškove, kao i osnovne usluge i testiranja. Putnici moraju imati negativan rezultat na COVID test napravljen do tri dana prije povratka u Britaniju te rezervirati i platiti troškove karantene prije no što krenu u Britaniju.

Daljnje testove obavit će 2. i 8. dan boravka u Britaniji. Svoje hotelske sobe smjet će napustiti "u vrlo ograničenim okolnostima", među koje spada vježbanje, no za to je potrebna "posebna dozvola" sigurnosnog osoblja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od vrata do vrata U pokušaju da spriječe širenje novog soja testirat će 80 tisuća ljudi: "U opasnoj smo fazi, a imamo i nove varijante"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna reportaža iz londona U Wembleyju otvoren centar za masovno cijepljenje, bolnice u Londonu pretrpane: "Tek kada tamo radiš, možeš vidjeti koliko je ozbiljno"

Tko odbije testiranje, može dobiti kaznu između 8500 i 17.000 kuna, a oni koji se ne samoizoliraju mogli bi platiti između 43.000 i 86.000 kuna. Britanska vlada iznijela je planove ranije ovaj mjesec nakon pritiska da se učvrste britanske granice u jeku bojazni da bi strani sojevi virusa mogli ugroziti dosad uspješan nacionalni program masovnog cijepljenja.

Prvu dozu cjepiva primilo je 15 milijuna najranjivijih ljudi, a nastojat će se cijepiti sve starije od 50 godina do svibnja. Britanija zahtijeva od putnika iz zemalja koje nisu na "crvenoj listi" da pokažu negativan test na COVID-19 te da se samoizoliraju deset dana na mjestu koje sami izaberu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene