Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blaže mjere

Korak do normalnijeg života: Od danas možemo u kafić po kavu za van, u teretanu...

Aktualno Galerija Kreću blago olakšane mjere - 1 Kreću blago olakšane mjere - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kreću blago olakšane mjere - 2 Kreću blago olakšane mjere - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kreću blago olakšane mjere - 3 Kreću blago olakšane mjere - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kreću blago olakšane mjere - 4 Kreću blago olakšane mjere - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Kreću blago olakšane mjere - 5 Galerija 1/8 >>
Od danas vrijede blaže mjere. Kavu za van i pića moći će izdavati svi ugostitelji, otvaraju se teretane, kladionice i škole stranih jezika. Evo popisa.

Dok traju pripreme, građani sudeći po jučerašnjim gužvama na trgovima i rivama - jedva čekaju popuštanje. Do sada su kavu za van prodavali tek oni koji pripremaju i hranu, od danas će to moći i vlasnici kafića. No terase ostaju zatvorene.

Po epidemiološkim mjerama otvaraju se teretane i fitness-centri, kasina i kladionice te škole stranih jezika i igraonice za djecu. Neki ne bi popuštali, drugi jedva čekaju.

''Dići će malo i moral kod ljudi, ljudi će biti malo raspoloženiji, veseliji, ipak je toga dosta bilo'', zaključio je Jadranko iz Osijeka.

Plan popuštanja Stožera neće u potpunosti pratiti u Primorsko-goranskoj županiji i Istri.

''Sutra kreću viši razredi osnovnih škola, za sedam dana smo odgodili srednju školu. Ako bude sve dobro, 22. će ići srednja, idu teretane, idu fitnessi, a donesena je odluka da se za tjedan dana odgodi otvaranje kasina, kockarnica, kladionica'', objasnio je načelnik Stožera Istarske županije Dino Kozlevac.

I dalje ograničenja za pogrebe, svadbe...

A diljem zemlje na snazi ostaju zabrane javnih okupljanja za više od 25 osoba. Toliko ih smije biti i na pogrebima. Svadbene svečanosti su i dalje zabranjene. Na privatnim okupljanjima može biti do 10 osoba iz dva kućanstva.

Evo što se sve mijenja.

Kava za van može, ali uz ograničenja

Nova odluka Stožera u popuštanju mjera omogućava svim ugostiteljima isporuku hrane, pića, napitaka i slastica za van.

Osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju se zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti maske. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase treba ograditi, a stolove i stolice posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

Evidencija u teretanama

Teretane i fitness-centri mogu raditi uz pridržavanje propisanih mjera.

Potrebno je voditi računa o maksimalnom dopuštenom broju korisnika koji su istovremeno u objektu, a to je jedna osoba na 20 četvornih metara, o čemu se mora istaknuti obavijest na ulazu. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati, a nije moguće koristiti svlačionice i tuševe.

O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku.

Razmak u školama stranih jezika 

Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama da se može odražavati razmak od najmanje dva metra između polaznika te je obvezno korištenje maski. Predavači trebaju održavati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu prilikom dolaska na posao. O polaznicima je potrebno voditi evidenciju i mjeriti im temperaturu prije ulaska u prostor održavanja nastave.

Igračke u igraonicama na dezinfekciju

Po pitanju dječjih igraonica i radionica, potrebno je ograničiti broj korisnika igraonice na jednog korisnika na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora i o tome istaknuti obavijest.

I u igraonicama se mora odražavati razmak, nositi maska, mora se osigurati dezinficijens za korisnike te se sve sprave i igračke moraju dezinficirati. S roditeljima se mora obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temperatura.

Ugostiteljski dijelovi kasina ostaju zatvoreni

U automat-klubovima broj korisnika mora se ograničiti na sedam četvornih metara bruto korisnog prostora po osobi, mora se održavati razmak te nositi maska, a o svemu tome treba istaknuti obavijest na ulazu.

Ugostiteljski dijelovi kasina i automat-klubova moraju biti zatvoreni, a sjedeća mjesta moraju se razdvojiti, metar i pol između stolica te tri metra između stolova. 

Izuzeci 

N, postoje iznimke u zasad dvije županije - Istarskoj i Primorsko-goranskoj. Tamo se rad kasina, automat-klubova i kladionica odgađa za još sedam dana, dakle s radom će započeti najranije 22. veljače.

Još uvijek vrijede pravila za javna i privatna okupljanja, ograničenja radnog vremena, strogog poštivanja protuepidemijskih mjera poput razmaka i nošenja maski...

Ove mjere vrijede od 15. do 28. veljače 2021. godine.

 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti, saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene