Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji
Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Foto: Afp

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno samo 247 zaraza koronavirusom, uz osmero preminulih od COVID-19, pa bi uz takve trendove već idući tjedan moglo doći do ukidanja policijskog sata, uz postupno vraćanje bolnica redovnim programima, potvrdila je u ponedjeljak slovenska vlada.


U bolnicama je trenutačno još 584 COVID pacijenata i njihov se broj nastavlja smanjivati, pa su prema "izlaznoj strategiji" vlade dvije bolnice već prestale primati takve bolesnike i vraćaju se svojim redovnim programima, kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Alenka Forte, državna tajnica u ministarstvu zdravstva.

Strategija povratka bolnica redovnim programima vezana je na broj hospitaliziranih u cijeloj državi i sastavljena je od četiri faze. Kad u bolnicama bude manje od 100 oboljelih oni će se liječiti samo u najvećim bolnicama u Ljubljani i Mariboru, te bolnici za plućne i respiratorne bolesti Golnik.

U međuvremenu ministarstvo zdravstva preporučuje bolnicama da do daljnjega 10 posto raspoloživih bolničkih postelja i dalje imaju "rezervirane" za oboljele od COVID-a.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji su trenutačno još samo 11.032 aktivna slučaja zaraze koronavirusom, upola manje nego prije koji tjedan, a 14-dnevna incidencija - broj oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna - spustila se na 522. Tako se Slovenija s trećeg mjesta najugroženijih europskih država spustila na peto, no vlada i dalje upozorava na opasnost povratka na lošiju epidemiološku sliku ako građani budu zanemarivali propisane mjere.

Koronavirus u Sloveniji, ilustracija COVID putovnice u Sloveniji: ''To je realnost koja je pred nama''

Fitness-centar, ilustracija Susjedi počeli popuštati mjere: Otvaraju se teretane i fitness-centri, ali oni koji ih žele posjećivati moraju se testirati - jednom tjednom

Protekli je vikend u Sloveniji bio prvi nakon što je ukinuta zabrana napuštanja matičnih općina, a bili su otvoreni i svi trgovački centri. U trgovinama je obvezno nošenje maski, držanje razmaka od dva metra, dezinfekcija ruku.

Još nisu cijepljene sve osobe starije od 80 godina, ali ni sve zdravstveno osoblje, a preostali zdravstveni djelatnici pozivaju se kampanjom na cijepljenje. U Sloveniju je u ponedjeljak prispjelo novih 22.230 doza Pfizer-BioNTechova cjepiva, a do nedjelje je cijepljeno ukupno 94.304 ljudi, nešto manje od pet posto populacije.