Obavijesti Pretražite Navigacija
Nova porezna politika

Uskoro istječe rok za prijavu povrata poreza: Jedna skupina ove godine ima posebna prava

Aktualno Galerija Porezna uprava - 1 Porezna uprava - 1 Foto: DNEVNIK.hr Porezna uprava - 2 Porezna uprava - 2 Foto: DNEVNIK.hr Porezna uprava - 3 Porezna uprava - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac, ilustracija Galerija 1/4 >>
Uskoro istječe rok za prijavu povrata poreza, što ove godine posebno zanima mlade do 30 godina. Zbog izmjena poreza na dohodak, na ljeto mogu očekivati povrate na svojim računima kojih nije bilo prethodnih godina. Najbolje će proći oni koji imaju najviše 25 godina jer će im biti isplaćen sav preplaćeni porez na dohodak.

Svi mladi do 30 godina, pa tako i Laura Sloković, ove godine imaju pravo na povrat preplaćenog poreza na dohodak, kojeg se poreznim izmjenama država odrekla.

"Realno, to znači da će netko tko ima 7000-8000 kuna dobiti bar još jednu plaću, što puno znači svakome u Hrvatskoj, pogotovo u ova vremena", rekla je te dodala: "Žao mi je jedino što se to ne odnosi na starije od 30. U našoj generaciji puno ljudi tek tad počinje zasnivati obitelj i njima bi to čak i puno više značilo."

Ako za primjer uzmemo prosječnu neto plaću od 8000 kuna, mladi do 25 godina dobit će povrat poreza u punom iznosu. Dakle, oko 19 tisuća kuna. Mladi od 26 do 30 godina dobit će pola tog iznosa, dakle oko 9500 kuna.

"To je onaj porez koji je poslodavac obračunao iz njihove plaće pomnožen s 12", objasnila je Lucija Turković Jarža, porezna stručnjakinja.

Za razliku od prošle godine, kada je vraćeno 1,2 milijarde kuna, ove godine zbog 300 tisuća mladih radnika bit će vraćeno još 800 dodatnih milijuna, odnosno dvije milijarde kuna.

"Ove godine prvi put imamo taj povrat poreza. Cilj je te izmjene bio da se mladi zadrže u Hrvatskoj, da privređuju u Hrvatskoj, da plaćaju tu porez i da im se onda kao jedna olakšica osigura povrat toga", rekla je Turković Jarža.

Većina građana, pa tako ni mladih, neće morati osobno predavati prijavu jer umjesto njih to automatski odrađuje Porezna uprava. Međutim, poreznu prijavu moraju podnijeti oni koji zarađuju od samostalne djelatnosti, primjerice obrtnici, poljoprivrednici ili pomorci.

Pročitajte i ovo Blagajna, ilustracija Nužnost, a ne luksuz Zastupnice traže smanjenje poreza za ženske higijenske potrepštine. Pitali smo njihove muške kolege podržavaju li ih: "Malo mi je neugodno"

Pročitajte i ovo Zdravko Marić INTERVJU ZA DNEVNIK NOVE TV Ministar financija o potporama za poduzetnike: "Slobodno možemo reći da će vrijediti cijelu veljaču"

"To posebno trebaju oni koji vode poslovne knjige jer oni dohodak utvrđuju na temelju razlike primitaka i izdataka", rekla je Turković Jarža.

Svi vi koji želite povrate poreza, a morate podnositi prijave, računajte da za to imate vremena do kraja veljače. Prve isplate povrata poreza trebale bi krenuti na ljeto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene