Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama kritizirao je odluku Vlade prema kojoj učenici nižih razreda ne mogu pasti i prema kojoj viši razredi i srednjoškolci mogu na popravni i s četiri jedinice.


Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama napominje kako je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputila učiteljima i nastavnicima još jednu lošu poruku i još jednom ih uvrijedila.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Stožer objavio nove podatke o zaraženima: Provjerite stanje po županijama Ilustracija Najnoviji podaci Stožera: Preminulo 19 oboljelih, više od 600 na bolničkom liječenju

Napominju kako je Uredba Vlade RH kojom se omogućuje učenicima da imaju pravo na još dvije zaključene negativne ocjene, a da ne budu upućeni na ponavljanje razreda, izravno uplitanje u autoritet učitelja i nastavnika i pokušaj obezvređivanja njihova rada.

Ističu kako su u ovim teškim vremenima učitelji i nastavnici ulagali nevjerojatne napore kako bi održali što kvalitetniju nastavu, a jednako tako kako bi što kvalitetnije vrednovali rad učenika.

"U ovim nenormalnim uvjetima svi učitelji i nastavnici svjesni su manjkavosti nastave na daljinu, kao i nemogućnosti objektivnog vrednovanja učenika i svi će voditi računa da učenici budu pravedno ocijenjeni i vrednovani. Upravo iz tih razloga mnogi učitelji i nastavnici ovoga puta će donekle ublažiti svoje kriterije", naveo je Sindikat u priopćenju.

Smatraju kako se ministrica sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od "zlih" učitelja i nastavnika, te navode kako zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred.

"Niz uvreda ministrice"

"Ministrica je u vrijeme krize najprije uvrijedila učitelje razredne nastave, jer prema njenom mišljenju oni zapravo ne rade gotovo ništa, a prava se nastava odvija na trećem programu HRT-a. Učitelji razredne nastave prema njenom mišljenju trebali su samo davati zadaće vezane uz nastavu na trećem.

Pozvala ih je tako 11. svibnja 2020. da održavaju nastavu u školama, a epidemiološki uvjeti su bili jedino za zbrinjavanje djece. Kada ih je trebala u školu pozvati sve, jer su uvjeti za održavanje nastave sigurni, tada to nije jasno učinila.

Sada vrijeđa sve učitelje i nastavnike, jer očito smatra da oni nemaju dovoljno znanja kao ni jasne kriterije za vrednovanje učenika. Ovo podilaženje slabijim učenicima, neće pomoći ministrici da popravi mišljenje o njoj mnogih koji smatraju da je u vrijeme krize radila mnoge loše poteze.

Velika je šteta da će mnogo dobrih stvari koje je u mandatu učinila biti prekrivene njenim zadnjim postupcima i odlukama.

Učitelji i nastavnici, kao svi vrijedni učenici zaslužili su bolje", navodi se u priopćenju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju