Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što od ponedjeljka?

Grad Zagreb nastavlja rat s Divjak: ''Škole ne trebaju slijediti njezine usmene upute, nisu u skladu s preporukama''

Ivica Lovrić (Foto: Dnevnik.hr)
Ivica Lovrić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivica Lovrić (Foto: Dnevnik.hr) Ivica Lovrić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Blaženka Divjak Galerija 1/2 >>
Grad Zagreb reagirao je na izjave ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da se djeca od idućeg ponedjeljka moraju vratiti u škole.

Ministrica Blaženka Divjak poručila je u srijedu da svi učenici osnovnih škola od sljedećeg tjedna trebaju biti u svojim školskim klupama. Objasnila je da će za one koji ne dođu vrijediti regulativa kao u normalnim situacijama, što znači da roditelji mogu ispričati izostanak učenika do maksimalno tri dana.

Pročitajte i ovo Blaženka Divjak o štrajku u školama (Foto: Dnevnik.hr) sutra upute Ministrica Divjak odgovorila bi li ona poslala svoje dijete u školu: ''Bih, ako su ispunjeni ovi uvjeti'' Slika nije dostupna objavilo ministarstvo 90 posto učitelja misli da se učenici dobro snalaze u nastavi na daljinu, otkrili što im je najveći problem

Priopćenjem je reagirao Grad Zagreb. ''Ističemo da predmetne tvrdnje nisu usuglašene s trenutačno važećim uputama HZJZ-a, preporukama Ministarstva i Odlukom Vlade'', navode. Podsjećaju da se u Odluci Vlade jasno navodi da će se za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole „nastava provoditi mješovitim modelom, dijelom kao oblik nastave koju učenici pohađaju u školi, a dijelom kao nastava na daljinu“. Ravnatelji škola dužni su „pridržavati se Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja za organizaciju rada u razrednoj nastavi.“

Napominju da sukladno važećim uputama i stavu Vlade povratak učenika u škole u Republici Hrvatskoj nije obvezan.

''Divjak šalje nejasne poruke''

''Nadalje, u i dalje važećim Preporukama resornog Ministarstva istaknuto je da svi oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, ne moraju svoju djecu uključiti u neposredan odgojno-obrazovni rad u školskim ustanovama, odnosno mogu ih ostaviti kod kuće uz uvjet da su u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi'', podsjećaju u priopćenju koje potpisuje pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

''Nažalost, sukladno trogodišnjoj praksi, ministrica Divjak i u ovom je slučaju učenicima, roditeljima, učiteljima i ravnateljima poslala nejasne i konfuzne poruke'', ocijenio je.

U Gradu ističu da su zagrebačke škole spremne za prihvat i organizaciju redovne nastave za sve učenike. ''Međutim, imajući u vidu sve gore navedeno, sve dok ne dođe do izmjene gore navedene Odluke, Uputa i Preporuka, zagrebačke osnovnoškolske ustanove, zbog zaštite prava, interesa, zdravlja i sigurnosti učenika, nisu u obvezi slijediti usmene naputke ministrice Divjak koje nemaju pravnog utemeljenja te su u suprotnosti s Odlukom Vlade Republike Hrvatske te preporukama nadležnih tijela'', zaključuju u priopćenju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene