Obavijesti Pretražite Navigacija
Sve ih čeka deportacija

Dekama omotala trbuh: Tunižanka koja je s još 14 migranata spašena s Plješivice glumila trudnoću

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: Arhiva/MUP) - 6 Galerija
Hrvatska policija u nedjelju je na području planine Plješivica pronašla 15 osoba iz Libije i Tunisa koje su nezakonito prešle državnu granicu, među njima i Tunižanku za koju su tvrdili da je trudna, te su zajedno prebačeni u Gospić - žena u gospićku bolnicu zbog lošeg fizičkog stanja, a ostali na policiju na postupanje.

Kasnije tijekom večeri policija je primila obavijest iz bolnice da žena spašena s Plješivice nije trudna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragedija u Italiji Kobna zabava na jezeru: Prevrnuo se turistički brod, četiri osobe poginule Ilustracija Nevjerojatno Kako ih je uspio toliko natrpati u auto? Policija uhvatila krijumčara migranata kod Slavonskog Broda

Ravnateljica bolnice Sandra Čubelić rekla je u ponedjeljak da su na hitni bolnički prijam primili strankinju rođenu 1985., iscrpljenu i u blago dehidriranom stanju.

"Pružena joj je adekvatna pomoć, nije hospitalizirana, otpuštena je nakon što je primila nekoliko boca infuzije", rekla je glasnogovornica Ličko-senjske policijske uprave Maja Brozičević za Hinu. navela je da se žena za koju se mislilo da je trudna pridružila ostalim ilegalnim migrantima te da za svih 15-ero traje upravni postupak radi donošenja rješenja o povratku u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su ilegalno ušli, temeljem čega će tijekom dana biti obvezni napustiti Hrvatsku.

"Vjerojatno će svi biti deportirani, osim ako se netko od njih izjasni da bi mu život bio ugrožen povratkom u zemlju podrijetla te zatraži azil u Hrvatskoj", rekla Brozičević.

Azil mogu zatražiti stranci zbog straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja.

Policajci pomogli Tunižanki

Na pitanje je li informacija o trudnoći bio nesporazum ili namjerno lažno krivo prikazivanje stanja Brozičević je odgovorila da je u nedjelju, oko 13:30, Postaja granične policije Korenica zaprimila je dojavu da se na području planine Plješivica nalazi više osoba te da se među njima nalazi i žena u visokom stupnju trudnoće.

"Službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije Split žurno su krenuli u potragu, a odmah je pozvana i Hitna medicinska pomoć, kad su našli migrante, 13 muškaraca, jedno dijete i jednu ženu migranti su vikali i ponavljali da je žena trudna, a kasnije smo čuli da je oko sebe imala nekoliko omotanih deka. No, trudna ili ne, mi smo svima pružili pomoć i postupamo po nacionalnom i europskom zakonodavstvu", rekla je Brozičević.

Pretragu planinskog masiva Plješivica zbog nepristupačnosti i desetak centimetara snijega policajci su jučer obavili pješice te su ženu u dosta lošem fizičkom stanju na rukama odnijeli do službenog vozila i potom do Hitne medicinske pomoći.

Maloljetnim ilegalnim migrantima azil, odrasli do readmisije u Centar za prihvat stranaca

Nikolina Devčić, ravnateljica gospićkog Centra za socijalnu skrb rekla je da su maloljetnici automatski dobili posebnog skrbnika, te im je ponuđen azil, a do konačnog rješenja bit će smješteni u jednu od ustanova socijalne skrbi, mlađi od 14 godina u dječji dom, a stariji u neki od domova za odgoj.

Za odrasle ilegalne migrante pokrenut je postupak readmisije (vraćanja), s tim da će okončanje postupka čekati u Centru za prihvat stranaca u Trilju, rekla je glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske Maja Brozičević.

Pojasnila je da su migranti ilegalno ušli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, države s kojim Hrvatska ima potpisan međusobni sporazum o readmisiji.

"To znači da bi BiH shodno sporazumu, trebala udovoljiti našem zahtjevu i primiti natrag strane državljane, koji su preko njenog teritorija otputovali u treću zemlju, tj. Hrvatsku. Do okončanja tog postupka stranci će prema svim propisima, biti zbrinuti u Trilju", dodala je Brozičević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene