Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širi se uloga pri obuci

Hrvatska povećava broj vojnika u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će u Afganistan morati poslati dodatnih 30 vojnika i povećati tamošnji kontingent na njih 350.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je na summitu NATO-a u Lisabonu da će Hrvatska proširiti svoju ulogu u obuci lokalnih snaga sigurnosti, te da će se kontigent njezinih pripadnika u toj zemlji povećati s postojećih 320 na 350.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Ilustracija Oglasio se njemački ministar Njemačka pojačava istočno krilo NATO-a na granici s Rusijom: U Litvu šalju 4000 vojnika

>> 'U svijetu koji se stalno mijenja, NATO je izvor trajne stabilnosti'

Afganistan je test svjetske demokracije i spremnosti da se pomogne jednom narodu koji se bori za demokraciju i slobodu, a protiv ekstremizma, ali je jasan koncept u kojem međunarodna zajednica želi što prije, u skladu s mogućnostima, odgovornost za sigurnost i razvoj demokracije prepustiti lokalnoj vladi, rekao je Josipović.

Hrvati će i dalje obučavati lokalne snage

'To se neće dogoditi sutra, ali će se aktivnosti sve više usmjeravati na ono što je upravo Hrvatska najbolje radila, a to je obuka lokalnih snaga sigurnosti', rekao je Josipović na konferenciji za novinare nakon što je sudjelovao u radu sastanka o Afganistanu.

Na sastanku su sudjelovali predsjednici država i vlada 28 zemalja članica NATO-a, ali i 20 drugih zemalja koje imaju vojnike u Afganistanu, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, afganistanski predsjednik Hamid Karzai, te predstavnici Japana, Svjetske banke i drugih organizacija.

Obećana pomoć Afganistanu

Glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen rekao je na tiskovnoj konferenciji da je cilj NATO-a postupna predaja odgovornosti afganistanskim snagama sigurnosti za sigurnost svoje zemlje do 2014. godine, do kada bi snage ISAF-a trebale prestati sudjelovati u borbenim aktivnostima u njoj.

NATO je obećao svoju podršku afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju i nakon tranzicije, i to prvenstveno pružanjem daljnje obuke i potpore afganistanskim snagama te jačanjem ekonomskog i administrativnog razvoja. Hrvatska, po riječima svojeg predsjednika, dobija novu, vodeću ulogu u dijelu instruktivnog procesa u Afganistanu.

Povećanje broja hrvatskih vojnika na 350

'Upravo ovih dana u saborsku proceduru upućuje se prijedlog odluke da se hrvatske snage u Afganistanu okvirno povećaju s dosadašnjih 320 na ukupno 350 članova. To je za Hrvatsku nova obveza, ali i novo priznanje, prilika za afirmaciju.

Angažmanom u Afganistanu Hrvatska dobija priliku afirmirati svoje kadrove i proširiti suradnju, pa i onu gospodarsku i to je dobro', istaknuo je Josipović, dodavši kako je tijekom dana u formatu A5 (Adriatic 5 - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Makedonija) s čelnicima tih zemalja razgovarao o tome da se Hrvatskoj u toj misiji pridruže i njihove snage, odnosno da se pokuša uspostaviti zajednički instruktorski tim za obuku.

Prostor za civilne inicijative

Kad dođe vrijeme da izrazito vojni angažman u Afganistanu zamijeni izrazito civilni, otvorit će se prostor za civilne inicijative poput obrazovanja stanovništva po različitim granama ili projekata povezanih s demokratskim razvojem države, poput jačanja ljudskih prava ili položaja žena u društvu, rekao je hrvatski predsjednik.

Sve zemlje članice NATO-a, pa i Hrvatska, tad će imati priliku sudjelovati u Afganistanu na jedan drugi način, naslanjajući se prije svega na civilnu komponentu, uključujući i gospodarski aspekt poput trgovine ili ulaganja, dodao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene