Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović održao govor

'U svijetu koji se stalno mijenja, NATO je izvor trajne stabilnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik je održao govor pred predsjednicima država i vlada 28 zemalja članica NATO-a, okupljenima u Lisabonu.

Pripremajući se za nove sigurnosne izazove, otvarajući se novim partnerima i područjima suradnje i istodobno potvrditi predanost načelima i vrijednostima na kojima je nastao, NATO će i u godinama koje slijede biti jednako važan kao što je to bio u proteklih šest desetljeća, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u govoru pred predsjednicima država i vlada 28 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza, okupljenima na radnoj večeri prvog dana summita NATO-a u Lisabonu.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Josipović je podsjetio kako je Hrvatska, koja na summitu u Lisabonu prvi put sudjeluje u svojstvu punopravne članice saveza, s jednakim pravima i obvezama u donošenju odluka, zajedno s drugim saveznicima aktivno pridonijela opsežnoj raspravi o novom Strateškom konceptu i izrazio zadovoljstvo time što su najvažnija hrvatska politička i sigurnosna gledišta uzeta u obzir i utkana u tekst novog dokumenta.

Saveznička solidarnost

Predsjednik Republike pohvalno se izrazio o ravnoteži iskazanoj u Strateškom konceptu u najvažnijim područjima - kolektivnoj obrani naspram operacija izvan teritorija NATO-a, tradicionalnim prijetnjama sigurnosti naspram novih ili nuklearnoj strategiji Saveza u odnosu na ciljeve u područjima kontrole naoružanja, razoružavanja ili neširenja naoružanja.

'Čvrsta povezanost i saveznička solidarnost' 'Kad se Hrvatska pridružila Savezu, NATO-u je već bilo 60 godina. To je dugo, ali jedno se nije promijenilo - naša međusobna odanost zajedničkoj nedjeljivoj sigurnosti, koju jamči čvrsta i trajna prekoatlantska povezanost, saveznička solidarnost', istaknuo je Josipović.

'U našem svijetu koji se stalno mijenja, NATO jest i morao bi biti i ubuduće trajni izvor stabilnosti', dodao je. Hrvatska, po riječima svojeg predsjednika, u potpunosti podupire načelo kooperativne sigurnosti, kako je opisana u Povelji Ujedinjenih naroda.

Suradnja s EU

'Savez bi na svaki način morao nastojati surađivati s Europskom unijom, našim najprirodnijim saveznikom, s kojim dijelimo vrijednosti i zemlje članice', a trebao bi uključiti i druge partnerske zemlje i organizacije kad je to moguće, ocijenio je predsjednik Josipović.

Josipović je spomenuo i zemlje u susjedstvu Hrvatske, ustvrdivši kako bi vrata NATO-a morala ostati otvorena svim europskim zemljama koje žele i kadre su pridružiti se Savezu.

'Jasno je da prije svega mislim na zemlje jugoistočne Europe. Hrvatska vlada i ja osobno činimo sve da ojačamo suradnju sa susjedima i u cijeloj regiji. Najsvježiji je primjer posjet (srbijanskog) predsjednika (Borisa) Tadića hrvatskom gradu Vukovaru, gdje se u ime Srbije ispričao za počinjene teške zločine i gdje smo zajedno odali počast mrtvima i nestalima', naglasio je hrvatski predsjednik, dodavši kako Hrvatska nastavlja raditi na stabilizaciji jugoistočne Europe, jer čvrsto vjeruje da je put euroatlantskih integracija najbolji izlaz za tu regiju.

>> Josipović: Hrvatska podržava novi Strateški koncept NATO-a

Predsjednik Josipović, koji u Lisabonu predvodi brojno hrvatsko izaslanstvo, danas će sudjelovati u radu sastanaka o Afganistanu i Vijeća NATO-Rusija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene