Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Jadranka Kosor danas se u Banskim dvorima sastala s predstavnicima sindikata.


Uoči sastanka s premijerkom predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je kazao kako 'ovaj sastanak i nema baš previše smisla jer se trebao održati puno ranije'.

Vezani članci Krešimir Sever u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Sindikalist Sever oštro o povišicama državnim dužnosnicima: "Mnogi nisu zaslužili niti ovoliku plaću" Andrej Plenković Plenković: ''Ne znam otkud ta nebulozna teza da bih Paladina birao pod nečijom ucjenom''

Nakon sastanka Sever je novinare izvijestio 'kako napreduje ispunjavanje uvjeta' iz sporazuma postignutog s Vladom prije godinu dana.

'Sindikati nisu zadovoljni odnosima između onog što je ispunjeno i onog što je dogovoreno. Zadovoljni smo tek radnim sudovima koji će se baviti radnim sporovima, a koji kreću s radom od 1. siječnja 2012. godine', kazao je Sever.

Što se tiče 'Referenduma o referendumu', tj. referenduma za olakšavanje uvjeta za raspisivanje referenduma Sever je kazao kako ih je premijerka izvijestila da će se on, kako je bilo i planirano, održati isto kad i referendum za ulazak Hrvatske u EU te da su sredstva za to već osigurana iz proračuna.

>> Sindikati zadovoljni dogovorom s Vladom oko referenduma

Sever je naglasio i kako sporazum postignut prije godinu dana nije bio sporazum sindikata i HDZ-a već sporazum sindikata i Vlade pa očekuje da će dogovorene stvari ispuniti i vlada koja će biti formirana nakon izbora. Stoga od političkih stranaka očekuju da se o tome izjasne prije izbora kako bi sindikati mogli savjetovati svojim članovima za koga glasati na izborima.

Podsjetimo, u studenom 2010. godine Vlada i sindikati potpisali su sporazum kojim se jamči održavanje 'Referenduma o referendumu' i rješavaje svih otvorenih pitanja oko izmjena Zakona o radu. U tom sporazumu je utvrđeno da se kolektivni ugovori mogu otkazati samo u slučaju bitno promjenjenih gospodarskih okolnosti, a produžena primjena pravnih pravila primjenjuje se još godinu dana nakon isteka KU-a. Nadalje, prilikom izradbe novog ZOR-a Vlada bi se trebala založiti za napuštanje pravilnika o radu u korist kolektivnih ugovora, a poslodavcima se predlagalo otvaranje pregovora o Općem kolektivnom ugovoru. Vlada se obvezala da će u roku od godinu dana organizirati i specijalizirane radne sudove.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju