Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Razlika između konzulata i veleposlanstva: Znate li kome se i za što možete obratiti ako vam zatreba pomoć u stranoj zemlji?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Veleposlanstvo i konzulat diplomatske su misije koje predstavljaju domovinu na teritoriju druge države, a otkrivamo i kojim se diplomatskim pitanjima bave.

Veleposlanstvo i konzulat su dvije diplomatske misije koje u jednoj zemlji u inozemstvu obavljaju poslove vezane za prava i interese državljana svoje matične zemlje te pomažu u održavanju dobrih odnosa između dviju zemalja.

Oboje predstavljaju domovinu na teritoriju druge države i bave se raznim diplomatskim pitanjima.

Veleposlanstvo je veće u odnosu na konzulat te se smatra matičnim sjedištem diplomatskog predstavljanja javne uprave jedne zemlje u drugoj.

Konzulat je tzv. "produžena ruka" veleposlanstva koja diplomatski predstavlja vladu zemlje u nekom gradu. Brine o pitanjima koja se odnose na putovanje i imigraciju.

Pročitajte i ovo Europska kartica zdravstvenog osiguranja IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA Europska kartica zdravstvenog osiguranja: Što pokriva, tko je može zatražiti i gdje se može koristiti

Veleposlanstvo

Veleposlanstvo označava primarni diplomatski ured jedne zemlje u drugoj zemlji te uključuje veleposlanika i drugo osoblje, koje predstavlja svoju domovinu u zemlji domaćinu. To je stalna diplomatska nazočnost u zemlji domaćinu, koja radi na očuvanju odnosa između zemlje domaćina i zemlje koju predstavlja.

Veleposlanstvo služi kao sjedište za vanjske poslove zemlje, smješteno unutar granica druge zemlje. Može postojati najviše jedno veleposlanstvo neke zemlje u nekoj drugoj zemlji i to samo u glavnom gradu.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Najviša razina domaće vlade imenuje veleposlanika koji je najviši diplomatski časnik u drugoj zemlji i djeluje kao glasnogovornik matične zemlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Otkazan vam je let, ukrcaj čekate satima...: Ne dajte da vas preveslaju, možda imate pravo na 600 eura

Konzulat

Konzulat je manji oblik veleposlanstva, odnosno službeni ured jedne zemlje na teritoriju druge zemlje. Na čelu je generalni konzul, koji izvješćuje veleposlanika. Smješten je u gradu u kojem boravi više građana matične zemlje, ali ne i u glavnom gradu, koji je rezerviran za veleposlanstvo.

Konzulat se prvenstveno bavi pitanjima koja se odnose na putne isprave građana iz zemlje koju predstavlja, kao i vize stranih državljana koji žele putovati u matičnu zemlju konzulata.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Konzulat vodi evidenciju o rođenjima, brakovima, razvodima i smrti građana koji pripadaju matičnoj zemlji. U konzularnim predstavništvima omogućeno je glasovanje na izborima građanima matične zemlje koji borave u inozemstvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Ovo morate znati Što učiniti ako ste pronašli svoju izgubljenu putovnicu, a već ste prijavili policiji da vam je nestala? Jedna stvar je obavezna

Glavne razlike između konzulata i veleposlanstva

Veleposlanstvo se definira kao glavno predstavljanje zemlje unutar granica neke druge zemlje. Konzulat se pak može shvatiti kao manja "podružnica" veleposlanstva, koja u nekom drugom gradu obavlja iste aktivnosti koje veleposlanstvo obavlja u glavnom gradu.

U zemlji može biti više konzulata, ali postoji samo jedno veleposlanstvo neke zemlje na teritoriju druge zemlje.

Konzulati se nalaze uglavnom u regionalnim prijestolnicama i drugim gradovima kao što su turistička središta gdje češće borave državljani matične zemlje. Nasuprot tome, veleposlanstvo se može naći samo u glavnom gradu.

Šef konzulata naziva se generalnim konzulom koji je podređen veleposlaniku. Veleposlanik je šef diplomatske misije, odnosno veleposlanstva.

Rad veleposlanstva razlikuje se od konzulata jer se bavi raznim diplomatskim pitanjima, dok je konzulat postavljen da se bavi "manjim" i "servisnim" pitanjima građana.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene