Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Što učiniti ako ste pronašli svoju izgubljenu putovnicu, a već ste prijavili policiji da vam je nestala? Jedna stvar je obavezna

Ilustracija - 3
Ilustracija - 3 Cropix
Aktualno Galerija Ilustracija - 1 Ilustracija - 1 Foto: Cropix Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 Foto: Cropix Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Cropix Ilustracija - 4 Ilustracija - 4 Foto: Cropix +0 Ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Izgubili ste putovnicu ili osobnu i prijavili ste to odmah policiji, ali ste dokumente kasnije pronašli u drugoj jakni? Budite oprezni – ako ne prijavite pronalazak, mogli bi imati problema na granici.

Ukoliko izgubite putovnicu ili osobnu iskaznicu, dužni ste odmah taj nestanak prijaviti policiji. Oni će zatim podatke uvesti u sustav koji će "upaliti alarm" u slučaju da netko pokuša s vašim dokumentima prijeći granicu ili ih iskoristiti za neke druge ilegalne radnje.

No, ako ste prijavili nestanak, a onda ste nakon nekog vremena u velikom pospremanju pronašli tu istu putovnicu pa ste pomislili da je sve uredu, jer to je ionako vaša putovnica te ste krenuli prvom prilikom na put, mogli bi se naći u problemima.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Neslužbeno doznaje Ivan Čorkalo Pandemija gotova, a dokumenti su istekli: "Već sada se ozbiljno razmišlja da se rok produži"

Policija upozorava kako je kod prijave svakog nestanka ili krađe putne isprave prvi korak raspisivanje nacionalne i međunarodne objave za dokumentom, nakon čega se takva putna isprava potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav.

Ilustracija - 3 Ilustracija - 1 (Foto: Cropix)

Drugi korak je proglašenje dokumenta nevažećim. Stoga ako pokušate putovati s putnom ispravom (putovnicom ili osobnom iskaznicom) koju ste naknadno pronašli, uvjereni kako nema nikakvih problema, na granici će vam biti onemogućen izlazak iz zemlje, a putna isprava oduzeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

Naime, ako pokušate prijeći granicu s nevažećom potražnom putovnicom ili osobnom iskaznicom, policija će vas na granici izdvojiti iz granične kolone, zadržati, obaviti razgovor te oduzeti dokument i u konačnici onemogućiti prelazak granice.  

Ilustracija - 3 Ilustracija - 5 (Foto: Cropix)

Ako ste se uputili na godišnji odmor, službeno putovanje ili u šoping preko granice, ovo će vam uzrokovati ne samo neugodnosti i probleme, već i gubitak novca koji ste prethodno uložili u putovanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 stare knjige Imate viška knjiga koje vam ne trebaju i ne znate kamo s njima? Evo kome ih možete donirati

Vaš je dokument označen kao "nestali, ukraden ili poništen" upravo radi toga da bi se onemogućila ili umanjila mogućnost zlouporabe, krađe identiteta ili neke druge nezakonite aktivnosti. Iako su to vaši dokumenti, oni se više ne smiju koristiti i proglašeni su nevažećima stoga je svaka njihova upotreba nezakonita.

Pročitajte i ovo Red u Petrinjskoj - 6 Djelomično neće raditi Počinje obnova u Petrinjskoj: Zagrepčani će zahtjeve za dokumente moći predati na drugoj lokaciji

No nije to neuobičajena stvar. Policija naglašava kako se najveći broj izgubljenih putnih isprava kasnije nađe upravo kod građana koji su nestanak i prijavili. Negdje u nekoj drugoj ladici, drugoj torbi ili jakni.

Ilustracija - 3 Ilustracija - 4 (Foto: Cropix)

Građani često zaborave da se i u tom slučaju moraju odmah javiti policiji, stoga je Interpol, zajedno sa zemljama članicama Europske unije, u prosincu 2019. godine započeo kampanju pod nazivom #DontRiskIt (NE RISKIRAJ). Kampanja se odnosi na osvješćivanje građana o važnosti prijave nadležnim tijelima pronalaska prethodno izgubljene ili ukradene putne isprave (putovnice ili osobne iskaznice) te upozorenja da se takva isprava ne koristi za prelazak državne granice.

Inicijativi se pridružilo i hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, a dodaje se i da je u 2019. godini hrvatska policija pronašla više od 2.500 potraživanih putnih isprava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene