Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u zemlju

Sarma na skijanje, skupi parfemi i cigarete za doma: Provjerite što sve smijete, a što ne smijete nositi preko šengenske granice

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +1 Ilustracija Galerija 1/6 >>
Iako je Hrvatska u šengenskom prostoru već nešto više od godinu dana, brojni naši sugrađani zimske praznike i sezonu skijanja provode u zemljama koje su i daleko preko granica Schengena. Uzmemo li u obzir i to da su neke od zemalja unutar Schengena, među kojima su i neki naši susjedi, na svojim državnim granicama postavile strože kontrole zbog migrantske krize, dobro je znati što se smije, a što ne smije nositi "preko granice".

Hrvatska je ulaskom u šengenski prostor početkom 2023. godine ušla u zonu slobodnog kretanja robe i ljudi u 27 zemalja članica. Prolaz je slobodan na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok na je graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom pojačana kontrola vanjskih granica.

Ipak, dobro je podsjetiti da postoje ograničenja stvari, vrijednosti i proizvoda koje smijete nositi kada prelazite vanjsku granicu Schengena. Često se pitamo koliko cigareta smijemo nositi sa sobom? Koliko mesa, kobasica, parfema ili žestokih pića smijemo donijeti u torbama kada dolazimo, primjerice, iz Srbije ili BiH, ili pak ako se vraćamo iz nekih udaljenijih i egzotičnih zemlja? 

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 Važno je znati Sreli ste psa sa žutom maramom? Ovo nikako nemojte učiniti

Meso, jaja i druga hrana i biljke

U Hrvatsku iz Srbije, BiH, Crne Gore i ostalih zemalja koje nisu članice EU-a i Schengena te udaljenih ili zemalja trećeg svijeta ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode. Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvode od jaja i med.

Preko granice možete prenijeti "druge proizvode životinjskog podrijetla", kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do dva kilograma po osobi.

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda, tako jedna osoba može unijeti 20kg "svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva" ili jednu ribu po osobi.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Za biljne proizvode, što uključuje voće i povrće te rezano bilje, potreban je fitosanitarni certifikat o zdravlju bilja, kojim se potvrđuje da proizvod nije zaražen određenim nametnicima.

Dozvoljeno je najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Ovo morate znati Kako pobjeći iz automobila koji tone: Važni koraci koji će vam spasiti život

Alkohol, duhan, gorivo, parfemi

Preko granice možete unijeti četiri litre vina i 16 litara piva te sveukupno jednu od ovih kategorija: jednu litru jakog pića s više od 22 posto vol. alkohola (npr. votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 posto vol. alkohola ili dvije litre "pojačanog" vina (npr. sherry ili porto) ili pjenušavo vino.

Kod unosa duhana moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 g duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu.

Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku ili 430 eura po putniku koji putuje zrakom ili morem.

Uz gorivo koje se nalazi u vašem spremniku, možete nositi najviše 10 litara goriva u prijenosnom spremniku. Ovo se pravilo primjenjuje na sve vrste motornih vozila.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Gotovina

Ako preko granice planirate nositi više od 10.000 eura u gotovini (ili u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama, uključujući valute koje više nisu u optjecaju, ali ih banke prihvaćaju za konverziju), morate ih prijaviti carinskim tijelima podnošenjem obrasca EU-a za prijavu gotovine. Ako to ne učinite ili je prijava neispravna ili nepotpuna, možete dobiti kaznu.

Bez ograničenja

Preko granice bez ograničenja i prijave idu sve vrste kruha, kolača, keksa i termički obrađenih i trajnih pekarskih proizvoda. Mogu se prenijeti i čokolade i slatkiši, tjestenina i rezanci, također termički obrađeni i bez mesnih proizvoda, kao i koncentrati juhe i poboljšivači okusa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Imate susjede iz pakla: Provjerite koja su vaša prava i kako se zaštititi

Imajte na umu da carinska tijela na vanjskim granicama Schengena mogu provoditi pojedinačne provjere, kao i provjere prtljage i vozila. Carinska tijela intervenirat će i ako postoje sumnjivi proizvodi ili naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnosti, čak i ako je iznos ispod praga od 10.000 eura.

Migrantska kriza

Podsjetimo i da je pojačane kontrole na granicama zbog priljeva ilegalnih migranata uvela Slovenija ne samo prema Hrvatskoj već i prema, Mađarskoj i Austriji, a svoju granicu prema Sloveniji kontroliraju i Italija i Austrija. Isto je napravila i Njemačka prema Poljskoj i Češkoj i obrnuto te prema Švicarskoj i Austriji. Austrija kontrolira svoje granice sa Slovenijom, Češkom i Mađarskom. Kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora provode još i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

Na granicama tih država povremeno se može očekivati nasumično izdvajanje putnika i vozila te kontrola dokumenata, vozila i prtljage.   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene