Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijeli štrajk

Rastu tenzije između sudaca i Malenice: "To je apsolutna neistina i manipulacija od ministarstva"

Aktualno Galerija Štrajk sudaca - 1 Štrajk sudaca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Štrajk sudaca - 2 Štrajk sudaca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Štrajk sudaca - 3 Štrajk sudaca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Štrajk sudaca - 4 Galerija 1/4 >>
Svi koji su sljedećeg tjedna trebali na sud moraju dobro provjeriti hoće li se održati njihovo ročište, jer bijeli štrajk sudaca ide dalje. Nastavak štrajka doveo je do zaoštravanja sukoba između ministra Ivana Malenice i predstavnika sudaca. Ministar je teško optužio suce za nebrigu o djeci, a oni njega za manipulacije i neistine.

Na udarce ministra pravosuđa da odgađaju hitne slučajeve u kojima štetu trpe djeca, suci oštro:

"To je apsolutna neistina i manipulacija od ministarstva. Niti jedno dijete sigurno zbog ovih mjera neće biti ugroženo. Na to prvo pazimo kada odgađamo ročište", rekla je Vesna Horvath iz Udruge hrvatskih sudaca.

Smeta im kad ih ovako proziva.

"Prema podacima koje mi imamo iz e-spisa vidimo da je 38 posto takvih predmeta odgođeno pa da je samo jedan predmet u kojem se odlučuje o dobrobiti djeteta odgođen je previše", poručio je Ivan Malenica, ministar pravosuđa.

Pročitajte i ovo Poznanovec otpad - 3 Poziv Domagoja Mikića Pitoreskno zagorsko mjesto nekad se hvalilo tvornicama, a danas su sinonim za smetlište: "Treba li se dogoditi požar kao i u Osijeku da bi se netko probudio?"

A njemu je posebno zasmetala jedna izjava sutkinje:

"Ja vam mogu konkretno reći, ja jesam obiteljski sudac, ja sam odgodila ročište uzdržavanja, to je pitanje uzdržavanja djeteta, ali tu se dijete uzdržava i samo je pitanje je li osnovano traženje povišenje ili nije, tu neće nastati nikakva nenadoknadiva šteta", izjavila je u subotu Tijana Kokić, potpredsjednica Udruge hrvatskih sudaca.

Ministar se sa sutkinjom ne slaže. Smatra da je nenadoknadiva šteta ako će možda dijete zbog odgode odluke ostati bez nove jakne ili školskog izleta jer mu jedan roditelj to ne može samostalno platiti, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

"Nekome financijski možda dva-tri tjedna ništa ne znači, međutim kada je riječ o djetetu to treba hitno postupati neshvatljivo je da je ona u ovoj situaciji odgodila ročište i nije odlučila za novčanu potporu djeteta", napomenuo je Malenica.

Suci uporno demantiraju ministra i tvrde da su na zagrebačkom općinskom sudu održali ročišta i tjedan ranije, baš zato što su znali da će ići u bijeli štrajk.

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć - 4 Zemlje suspendirale pomoć Skandal trese UN: Zaposlenici Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama pomagali militantima Hamas

"Imamo i slučaj posvojenja koji je otišao u javnost da je odgođen, a ustvari je sutkinja vodeći računa o tom slučaju pomaknula ročište unaprijed prije mjera kako slučajno ne bi došlo do odgađanja takvog spora", objasnila je Horvath.

Dok se Malenica poziva na podatke o štrajku iz e-spisa, pitaju se kako je moguće da sustav koji 60 dana u godini ne radi, savršeno radi samo kad ministru trebaju podaci kako bi s njima manipulirao.

Umjesto da čim prije pronađu rješenje i prekinu štrajk koji je na štetu građana, suci se i dalje žale da ih ministar nije ni nazvao, dok on uvjerava da će u idućim danima ponovno sjesti za stol.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene