Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlje suspendirale pomoć

Skandal trese UN: Zaposlenici Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama pomagali militantima Hamas

Aktualno Galerija Humanitarna pomoć - 1 Humanitarna pomoć - 1 Foto: DNEVNIK.hr Humanitarna pomoć - 2 Humanitarna pomoć - 2 Foto: DNEVNIK.hr Humanitarna pomoć - 3 Humanitarna pomoć - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Humanitarna pomoć - 4 Galerija 1/4 >>
Najmanje devet zemalja prestalo je financirati Agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama, nakon što su se pojavile optužbe da su neki njezini zaposlenici pomagali militantima Hamasa tijekom upada u Izrael 7. listopada prošle godine. UN je brzinski pokrenuo istragu, ali novca do daljnjega - nema.

 

Za najveću agenciju Ujedinjenih naroda, koja djeluje u pojasu Gaze, radi oko 13 tisuća ljudi. Neki su, čini se, aktivno pomagali militantima Hamasa tijekom krvavog upada na jug Izraela u listopadu prošle godine. Dokaze je proslijedio Izrael.

"Glavni povjerenik primio je dovoljno informacija za donošenje odluke o otpuštanju više zaposlenika. Neću više o tome govoriti u ovom trenutku", rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a.

Glavni tajnik UN-a António Guterres u subotu je izjavio da je šokiran navodima o pomaganju Hamasu. U nedjelju glavni povjerenik UN-ove Agencije Philippe Lazzarini kaže da je šokiran suspenzijom financiranja od najmanje devet zemalja.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici na bojištu u blizini Bahmuta Kritična situacija Ukrajince pogodio ogroman problem koji ih dovodi do očaja, a Rusi su počeli gomilati snage: "Aktivni su u svim smjerovima"

"Suspendirali smo sva neposredna sredstva ili sredstva koja tek trebamo dodijeliti UNRWA, Agenciji UN-a za palestinske izbjeglice, čekajući rezultat istrage. Jasno je da ćemo ovo vrlo pažljivo pratiti", istaknuo je John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće.

Amerikancima su se pridružile zemlje poput Finske, Velike Britanije i Australije, što znači da dva milijuna Palestinaca u pojasu Gaze ostaju zakinuta za hranu, vodu, lijekove i ostale potrepštine.

"To je pogrešna odluka i treba je odmah zaustaviti. Pozivamo sve zemlje da vrate novac UNRWA, jer je to humanitarno pitanje", izjavio je Nabil abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Ilustracija napetosti na Bliskom istoku Američki vojnici ubijeni u krvavom napadu, Biden poslao znakovitu poruku: "Odgovorne ćemo pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo"

I glavni tajnik UN-a poziva na nastavak financiranja, obećavajući kazneni progon onih koji su pomagali Hamasu. Prava je to rijetkost, jer većina onih koji rade za Ujedinjene narode ima funkcionalni imunitet, ali glavni tajnik ima pravo taj imunitet ukinuti.

U napadu 7. listopada, militanti Hamasa u Izraelu su ubili 1200 žena, djece i muškaraca, te oteli i u Gazu odveli još oko 250 Izraelaca. U kampanji koju je Izrael nakon toga pokrenuo dosad je u Gazi, prema podacima Hamasovog ministarstva zdravstva, ubijeno više od 26 tisuća ljudi.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene