Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijeli štrajk

Suci odgovorili Malenici: ''Iznosite neistine i manipulirate podacima, a sami ste pogazili svoju riječ''

Suci koji su u bijelom štrajku pridržavaju se Zakona o sudovima i uputa predsjednika Vrhovnog suda čelnika sudbene vlasti, u kojima jasno stoji kako se "rješavaju predmeti u kojima građanima i poduzetnicima prijeti nenadoknadiva šteta", poručuju iz Udruge hrvatskih sudaca nakon što ih je Ministarstvo uprave optužilo da im dobrobit djece nije hitna.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave predvođeno ministrom Ivanom Malenicom osobno kontinuirano iznosi neistine i manipulira podacima, u pokušaju da umanji činjenicu da je ministar pogazio vlastitu javno izgovorenu riječ o implementaciji indeksacije i stupnjevanja do kraja 2023. – i to višekratno", kažu iz Udruge sudaca.

Poručuju da i sami čekaju već mjesecima.

"Licemjerna je izjava da netko ne može čekati tjedan ili dva do novog ročišta jer im je to čitava vječnost. Kako bi se onda okarakteriziralo osam mjeseci čekanja i ignorancije javno izgovorenog obećanja iz svibnja 2023. od strane tog istog ministra?", pitaju se iz Udruge sudaca.

Navode kako se manupulira nizom tvrdnji.

"Niz je neistina i manipulacije prikazan ovih dana, kada se iznose tvrdnje da su ročišta u Splitu otkazana radi mjera, dok su, što je javno poznata informacija, otkazana radi preseljenja suda na novu lokaciju. Ministar to jako dobro zna, jer će u ponedjeljak 29. siječnja prisustvovati otvorenju obnovljene zgrade. Manipulira se i podacima s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, gdje je dio ročišta, primjerice s područja obiteljskog prava pomaknut – ali unaprijed, upravo jer su suci vodili brigu o predmetima i građanima, imajući na umu da su mjere upozorenja najavljene za razdoblje kad su ta ročišta planirana.

Ako je, prema podacima koje MPU iznosi, otkazano dosad minimalno 5000 ročišta u prošlom tjednu, a resorni ministar to ne smatra velikim problemom za sve, to opet ukazuje da ne razumije funkcioniranje treće grane vlasti u Republici Hrvatskoj. Dio nemara pokazuje se i u činjenici da e-Spis kojim se MPU hvali kao najvećom reformom, ne radi više od 60 dana godišnje, što također utječe na učinkovitost i brzinu pravosuđa. Radi 'savršeno' jedino kada MPU iz njega vadi podatke s kojima kasnije manipulira u javnosti", poručuju predstavnici sudaca.

Smatraju i da je svjesno ignoriranje trenutne situacije činjenica da dvije strane već devet dana komuniciraju isključivo preko medija.

"Od Vlade RH nema nikakva poziva za stol niti ikakve želje za razgovorom. Posljednji kontakt s ministrom, izuzme li se zajedničko gostovanje u emisiji javne televizije, bio je 19. siječnja, kada je UHS-u ponovljeno da MPU ostaje kod ponude koja se odnosi na materijalna prava, a koju su članovi UHS-a već prethodno odbili i najavili mjere upozorenja.

Odaziv na mjere upozorenja, podsjetimo, premašuje 85 posto i njima se želi skrenuti pažnju na činjenicu da plaće sudaca nisu usklađivane s gospodarskim kretanjima već 25 godina, što je jasno iz podatka kako je od 2000. godine naovamo, prosječna plaća rasla 125 posto, dok je plaća sudaca stagnirala i gubila na vrijednosti", piše u priopćenju Udruge.

Ističu da traže izradu jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda.

"Upravni odbor UHS-a sastaje se najkasnije 1. veljače, kada će se odlučiti o daljnjim koracima, ovisno o tome kakva će biti ponuda Vlade RH do tada bi zaprimljena. Ponudi li Vlada RH način kojim će ispuniti javno obećanje ministra Malenice iz svibnja 2023., mjere će se prekinuti i ranije", najavili su suci.

Ministarstvo je ranije u nedjelju reagiralo je na izjave potpredsjednice Udruge hrvatskih sudaca i sutkinja na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu Tijane Kokić. Ona je ustvrdila da neka od odgođenih ročišta možda ipak nisu hitna ili nisu u svakom trenutku hitna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene