Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Domagoja Mikića

Pitoreskno zagorsko mjesto nekad se hvalilo tvornicama, a danas su sinonim za smetlište: "Treba li se dogoditi požar kao i u Osijeku da bi se netko probudio?"

Aktualno Galerija Domagoj Mikić i Josip Pavlović - 4 Domagoj Mikić i Josip Pavlović - 4 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić i Josip Pavlović - 3 Domagoj Mikić i Josip Pavlović - 3 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić i Josip Pavlović - 2 Domagoj Mikić i Josip Pavlović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić i Josip Pavlović - 1 Domagoj Mikić i Josip Pavlović - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Poznanovec otpad - 4 Galerija 1/8 >>
Ovotjedni Poziv Domagoja Mikića stiže iz Krapinsko-zagorske županije. Mještanima je voda, odnosno smeće u ovom slučaju, došlo do grla, a institucija koja je lupila pečat i dozvolila gomilanje sada pere ruke i kaže da je pred zakonom čista.

"Prestanite nas trovati!", vapaj je to mještana Poznanovca koji su se javili ekipi Poziva zbog, kako kažu, nekontroliranog gomilanja otpada u samom središtu sela.

Kucali su na brojna vrata, blokirali cestu, dobili podršku općinskog načelnika Darka Bana, ali rješenja problema nema. Brdo smeća i dalje raste, a inspekcije mišljenja mijenjaju doslovno kako vjetar puhne.

"Mi ovdje već godinama muku mučimo s ekološkom bombom. Smeće se u ovaj dio Poznanovca skoro u sam centar dovozi iz raznih krajeva Hrvatske, odlaže na otvorenom, a čak se noću i spaljuje. Zvali smo u razne institucije i nitko ništa ne rješava. Treba li se dogoditi požar kao i u Osijeku da bi se netko probudio?", videopoziv je koji su građani snimili.

Mještani bespomoćni

Tragom tog videopoziva, ekipa Poziva otišla je na teren i otkrila brojne nelogičnosti. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

"Imam dvoje male djece koja odrastaju kraj toga. Mlađi ima često respiratorne probleme", komentirala je Ivana Mlinarić koja živi u Poznanovcu. 

"To je naše carstvo, ekološka bomba u Poznanovcu. To je bila tvornica gdje smo svi radili. Sad je samo brdo smeća", naglasila je Božica Mrkoci.

Tako svoje pitoreskno zagorsko mjesto posljednjih pet godina vide njegovi mještani. Poznanovec koji je nekad bio poznat po brojnim tvornicama danas je sinonim za odlagalište otpada.

Poznanovec otpad - 3 Poznanovec otpad - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Na tim mjestima gdje su bageri kopali se počelo dovoziti smeće jer ako se ništa ne gradi, a bageri kopaju - znači da se nešto u te rupe stavljalo", ispričala je Ana Merkaš.

Organizirali su se seljani, sve fotografirali i adresirali načelniku općine.

"Većinom dolaze vikendima, po noći, uglavnom neradnim danima, znači kad inspekcije nisu prisutne, tad se te količine povećavaju.
Bijeli dim ide van, a po inspekcijama nema nikakvih radnji. Nitko ništa ne radi", rekao je Darko Ban, načelnik općine Bedekovčina u kojoj se nalazi Poznanovec

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavili epidemiolozi Englezi i Nijemci upozorili građane koji putuju u Hrvatsku: Turisti se zarazili parazitom

Za Udrugu žena Jana otpad se dovozi nekontrolirano i bespravno. Kažu da je devastacija vidljiva iz svemira.

"S portala iz 2019. godine na čestici 711/1 nema nikakvog smeća. Zatim slijedi slika iz 2022. godine čestica 711/1 gdje se nalazi hrpa smeća. Recite, otkud je to tako moguće i tko je to uopće dozvolio?", pita se predsjednika Udruge Jasna Ocvirek.

U Hrvatskoj je sve moguće. Potrebna dozvola je izdana, ali pazite jedan detalj.

"Krapinsko zagorska županija izdala je 2019. godine dozvolu za gospodarenje neopasnim otpadom tvrtki Plasto-produkt d.o.o. Mi izdamo dozvolu i nakon toga nemamo više nikakvih postupanja", rekla je Gordana Gretić iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša KZŽ

U prijevodu - brigo moja prijeđi na drugoga, no u Poznanovec su ipak stigli inspektori. Gradonačelnik tumači što su zaključili.

"Nema taljenja, nema nikakvih prerada, obrade, nema ničega. Onda u jednom izvještaju imamo da je bila probna proizvodnja. Pa kakva je to probna proizvodnja? Je li imaš proizvodnju ili nemaš proizvodnje, probne proizvodnje nema", naglasio je Ban.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Trebaju li mlađi od 18 glasati? Pogledajte rezultate ankete Dnevnika Nove TV

Ekipa Poziva bila je na odlagalištu. "Ono što je zapravo jedinstveno za ovaj prostor jest da gdje god se okrenete, svugdje su brda otpada", istaknuo je reporter Mikić.

Potok protječe ispod brda smeća, a na mjestu koje je ulaz u tvrtku Plasto-produkt nitko se ne odaziva. Brda smeća stoje bez ikakvog nadzora, a brojne zamjerke na način kako se ovdje gospodari otpadom imaju i vatrogasci.

"Nemaju adekvatne protupožarne puteve, nemaju adekvatne aparate za početno gašenje požara i da hidrantska mreža nije odgovarajuća. Znamo da smo se priključili na hidrant u toj tvornici i da je on presušio". komentirao je Željko Odak, predsjednik VZO općine Bedekovčina.

Poznanovec otpad - 3 Poznanovec otpad - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Ekipa Poziva došla je i na lokaciju sjedišta tvrtke koja je prema sudskom registru u Zagrebu, a tamo se nalazi samo sandučić tvrtke.

"Osjećam se nemoćno, jadno, nisam u stanju zaštititi svoje mještane, svoje ljude. Ako ja nisam taj prvi čovjek koji može ukazati inspekcijama na neke nepravilnosti, znači sustav meni ne vjeruje", dodao je gradonačelnik.

Mještani su nemoćni. "Često mi dođe da spakiram kofere, klince stavim u auto i odem čim dalje odavde", komentirala je mještanka.

Na ovu temu ekipa Poziva zvala je i vlasnika koji se zahvalio na pozivu. Državni inspektorat je poslao pisani odgovor.

"Inspekcijskim nadzorom utvrđene su povrede propisa te su pokrenuti upravni i prekršajni postupci koji su u tijeku, a podnesen je zahtjev za ukidanje jedne dozvole za gospodarenje otpadom.

Posljednja prijava u studenome 2023. godine proslijeđena je i na postupanje inspekciji zaštite od požara i civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova", priopćili su iz DIRH-a.

"Institucije su trome"

Poznanovec otpad - 3 Domagoj Mikić i Josip Pavlović - 3 Foto: DNEVNIK.hr

O situaciji u Zagorju reporter Domagoj Mikić u studiju Dnevnika Nove TV razgovarao je s predsjednikom udruge Ekologija grada Josipom Pavlovićem. Pitao ga je kako mu izgleda taljenje i ispuštanje dima kroz obične cijevi.

"Apsolutno nevjerojatno. Nismo bili upoznati s ovom situacijom do sada u Poznanovcu i nevjerojatno da se još nije postupalo na način na koji se trebalo postupati. Međutim, uzevši u obzir tromost naših institucija, kao i prebacivanje loptice odgovornosti, nažalost ne iznenađuje nas puno previše", odgovorio je.

Treba li otpad biti pod nadzorom? Pavlović je naglasio da apsolutno treba.

"Kako ste ušli vi, tako može ući bilo tko. Vidi se da ima različitog miješanog otpada, plastika, ima i tekstila i netko može nehotičnom radnjom baciti opušak i izazvati nekakav požar, katastrofu kakvih smo nažalost prošle godine u Hrvatskoj imali pet, šest", dodao je.

Račun tvrtke koja gospodari tim otpadom je u blokadi. Mikić je upitao gosta čiji je problem sada smeće u Poznanovcu.

"Problem je mještana i općine koja nije sudjelovala u izdavanju dozvola, međutim na njihova leđa je sada palo rješavanje ovoga problema. Županija je izdala dozvolu, a građani se moraju obraćati medijima i na takav način moliti", odgovorio je Pavlović.

Dodao je da nije normalno da županija izdaje dozvolu, a kasnije nema nikakav nadzor.

"Međutim, županija je za dozvolu koju je izdala trebala dobiti bankovnu garanciju, odnosno valjanu policu osiguranja za 1500 tona koliko dozvola dozvoljava količinu. Ako je više od tih 1500 tona, a prema snimci mi se čini da je, onda to pada prvenstveno na vlasnika nekretnine, ali općina je ta koja će morati rješavati", naglasio je Pavlović.

Poznanovec otpad - 3 Domagoj Mikić i Josip Pavlović - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Poznanovec nije izoliran slučaj. "Imamo u blizini Zagreba, u Vrbovcu Samoborskom situaciju gdje je na dozvolu od 50 tona dovezeno preko 2500 tona klasičnog otpada, već tri godine.

Moramo mijenjati kompletnu regulativnu s obzirom na zakone koji se preklapaju u rješavanju ovakvih situacija, međutim ono što je najvažnije od svega je da državne institucije prestanu biti trome, da postanu ažurnije i da napokon počnu raditi ono zbog čega su tu i ono zbog čega ih svi mi plaćamo", zaključio je predsjednik Ekologije grada.

Svoju priču možete poslati i putem Facebook stranice ili putem web-forme, na mail poziv@novatv.hr te na WhatsApp i Viber na broj redakcije 095 2911 911.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene