Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužili je organizatori

Pula izgubila spor oko zabranjenog koncerta, stigla reakcija gradonačelnika: "Ne odustajemo od svojih argumenata"

Tvrtka Pula usluge i upravljanje izgubila je spor u slučaju koncerta Duška Kuliša, koji se trebao održati prošlog ožujka, ali je otkazan nakon što je pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio da to nije primjerena glazba za ovo podneblje, što je navelo tvrtku da podnese tužbu.

Prema presudi Trgovačkog suda u Pazinu utvrđeno je da ugovor o korištenju Doma sportova u Puli, sklopljen 19. listopada 2022., nije otkazan ni raskinut niti je prestao, pa sada Pula usluge i upravljanje može podnijeti žalbu Visokom trgovačkom sudu.

Sudac Trgovačkog suda u Pazinu Damir Rabar presudio je tako u korist organizatora koncerta, tvrtke Cimar production d.o.o. iz Zagreba, s obzirom na to da je prihvatio tužbeni zahtjev u cijelosti i prvostupanjskom odlukom proglasio ugovor o najmu dvorane za održavanje spornog koncerta važećim.

Istodobno, sudac je odbio protutužbeni zahtjev tvrtke Pula usluge i upravljanje, kojim se tražilo poništenje spomenutog ugovora jer smatra kako nije utemeljen argument pulske gradske tvrtke da organizator nije na vrijeme platio najam dvorane, odnosno nije prihvaćen argument da je tvrtka dovedena u zabludu.

Pročitajte i ovo Gabriel Attal - 1 Tko je Gabriel Attal? Francuska dobila najmlađeg i prvog gej premijera u povijesti

U obrazloženju su navedena dva razloga zbog kojih je tuženik raskinuo ugovor. Prvi je što avans nije bio plaćen na vrijeme, a drugi što su bili u zabludi glede izvođača, s obzirom da je bio naveden samo naziv koncerta "Duško Kuliš i gosti", a kasnije se ispostavilo da su ti gosti Ana Bekuta, Dragan Kojić i Zorana Mićanović.

Sud je, međutim, oba argumenta odbio jer smatra kako neplaćanje avansa u roku nije moglo biti razlog za raskid ugovora jer je to trebalo biti izričito napomenuto u odredbama ugovora.

Po pitanju izvođača, sud je naveo kako u samom ugovoru stoji da će nastupiti Duško Kuliš i njegovi gosti, pa je potpisom ugovora tuženik pristao i na nastup izvođača koji poimenično nisu navedeni u ugovoru.

Pročitajte i ovo Kako promijeniti banku ZADUŽIVANJE I PREŽIVLJAVANJE Strah od recesije, što je to? U cijeloj Europi pali krediti, samo Hrvati stisnuli gas!

Naknadno tuženikovo neslaganje s izvođačima kao gostima Duška Kuliša ne može imati značaj zablude niti prijevare, kako to navodi tuženik, kaže se u presudi Trgovačkog suda.

Stigla reakcija gradonačelnika Pule

Nakon što je Trgovački sud u Pazinu donio presudu o otkazanom koncertu "Duško Kuliš i prijatelji" u korist organizatora, gradonačelnik Pule Filip Zoričić rekao je kako je riječ o prvostupanjskoj presudi na koju će gradsko trgovačko društvo Pula – usluge i upravljanje uložiti žalbu.

"Ne odustajemo od naših dvaju argumenata, odnosno pravnih zahtjeva prema kojima organizator koncerta nije pravovremeno informirao trgovačko društvo Pula – usluge i upravljanje o imenima ostalih izvođača na koncertu 'Duško Kuliš i prijatelji' kao i u dijelu plaćanja predujma te će se gradsko poduzeće žaliti Trgovačkom sudu. Samim time proces ide dalje", napomenuo je.

Pročitajte i ovo Ignazio La Russa; Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Aveti prošlosti na sve strane Zvuči poznato? Šef parlamenta: ''Iskazivanje fašističkih pozdrava nije nužno uvijek zločin''

Dodao je kako nije riječ o turbo folku ili zabrani cajki, već o pravnom postupku na sudu između izvođača i gradskog poduzeća.

"U javnosti se promovirala tema zabrana, ali mi ovdje govorimo što će biti u javnim prostorima. Posve jasan je naš stav o izričaju isključivo u javnim prostorima. To su javne politike grada i put kojim idemo", ustvrdio je gradonačelnik.

Podsjetio je na Pulsko kulturno ljeto u Amfiteatru, novouređeno Malo rimsko kazalište te na niz drugih lokacija u najvećem istarskom gradu te najavio koncertnu 2024. godinu.

"Ukoliko su najveći problemi našega grada glazba i porušena stabla za nogometni teren, sretan sam gradonačelnik", zaključio je Zoričić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene