Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je Gabriel Attal?

Francuska dobila najmlađeg i prvog gej premijera u povijesti

Aktualno Galerija Gabriel Attal - 1 Gabriel Attal - 1 Foto: Afp Gabriel Attal - 3 Gabriel Attal - 3 Foto: Afp Gabriel Attal - 2 Gabriel Attal - 2 Foto: Afp +0 Elisabeth Borne Galerija 1/4 >>
Predsjednik Emmanuel Macron imenovao je 34-godišnjeg francuskog ministra obrazovanja Gabriela Attala za premijera.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je 34-godišnjeg ministra obrazovanja te zemlje Gabriela Attala za premijera, javili su francuski mediji.

Mladi političar već je obnašao razne funkcije, uključujući one glasnogovornika vlade i ministra javnih računa.

Attal je ovime postao najmlađi premijer Francuske i prvi koji je otvoreno priznao da je gej.

Gabriel Attal - 1 Gabriel Attal - 2 (Foto: Afp)

Na početku karijere Attal je bio član socijalističke partije, ali se kasnije pridružio centrističkoj partiji Emmanuela Macrona, sada poznatoj kao Preporod.

Podsjetimo, Elisabeth Borne jučer je podnijela ostavku na mjesto premijerke nakon jednosatnog razgovora s predsjednikom Macronom. Promjena na premijerskom položaju uslijedila je nakon godine koju je obilježila u Francuskoj politička kriza izazvana spornim reformama mirovinskog sustava i imigracijskih zakona.

Gabriel Attal - 1 Gabriel Attal - 3 (Foto: Afp)

Među onima koji su se još navodili kao potencijalni novi premijeri bili su i 37-godišnji ministar obrane Sebastien Lecornu, ministar financija Bruno Le Maire i bivši ministar poljoprivrede Julien Denormandie.

Pročitajte i ovo Gala Marija Vrbanić - 2 Bolja Hrvatska Tko je djevojka iz Međimurja koju je prepoznala i modna biblija, a dobila je milijune? "Vidjela je da će nešto što nitko od nas nije očekivao postati stvarno''

Promjena na mjestu premijera neće nužno dovesti do promjene političke orijentacije vlade, već će signalizirati želju da se krene dalje od mirovinskih i imigracijskih reformi uz stavljanje u fokus novih prioriteta, uključujući postizanje pune zaposlenosti.

Karijerna birokratkinja, koje je bila dužnosnica brojnih ministara Socijalističke partije prije nego što se pridružila Macronovoj vladi, Elisabeth Borne (62) bila je premijerka od svibnja 2022. Ona je tek druga žena na premijerskoj funkciji u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija

Rekonstrukcija će vjerojatno intenzivirati utrku u Macronovu taboru za njegova nasljednika na sljedećim predsjedničkim izborima 2027. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene