Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aveti prošlosti na sve strane

Zvuči poznato? Šef parlamenta: ''Iskazivanje fašističkih pozdrava nije nužno uvijek zločin''

Ignazio La Russa; Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem
Ignazio La Russa; Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Foto: Afp/Screenshot
Nakon što se pojavila zastrašujuća snimka na kojoj stotine muškaraca pozdravljaju fašističkim pokličem usred Rima, šef talijanskog parlamenta, koji dolazi iz stranke s fašističkom pozadinom iako tvrdi da se od nje distancirala, kazao je da iskazivanje fašističkih pozdrava nije nužno uvijek zločin.

"Rim, 7. siječnja 2024. Čini se kao 1924.'', mnogi su tako opisali snimku na kojoj mnoštvo muškaraca u crnom usred Rima uzvikuje fašističke pokliče ispred bivšeg sjedišta neofašističke stranke osnovane nakon Drugog svjetskog rata, a koja je prerasla u stranku Braća Italije, čija je članica i talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Godišnjim okupljanjem u istočnom dijelu grada u nedjelju je obilježena 46. godišnjica ubojstva trojice militanata iz mladeži sada već nepostojeće stranke. Na snimci koja se masovno dijeli na internetu muškarci stoje u redovima pozdravljajući ukočenih ruku i tri puta uzvikujući "prisutni".

"Za sve poginule suborce", tada uzvikuje jedan od okupljenih, a riječ je o jednom od tipičnih pokliča neofašista, podsjetio je Guardian, u tekstu o bijesu koji raste zbog pozdrava na ceremoniji obilježavanja masakra u Acca Larentia 1978. u Rimu.

"Rim, 7. siječnja 2024. Čini se kao 1924. Ono što se dogodilo je neprihvatljivo. Neofašističke skupine moraju biti raspuštene, kao što je navedeno u Ustavu", poručila je čelnica Demokratske stranke Elly Schlein.

S njom se slaže čelnik centrističke stranke Akcija Carlo Calenda: "Ovo je neprihvatljiva sramota u europskoj demokraciji.'' 

Fašistički režim Benita Mussolinija preuzeo je vlast nakon "marša na Rim" u listopadu 1922., a u travnju 1924. osigurao je veliku pobjedu na općim izborima prije nego što je ugasio talijanski višestranački sustav.

Reorganizacija Mussolinijeve fašističke stranke bila je zabranjena talijanskim poslijeratnim ustavom, koji je također zabranjivao iskazivanje fašističke ideologije i propagande. Međutim, neofašističke skupine kao što je MSI, koju je utemeljio Giorgio Almirante, ministar u Mussolinijevoj vladi, uspjele su zaobići zabranu korištenjem drugog imena i tvrdile su da su nove političke snage.

Pročitajte i ovo Savez Sahre Wagenknecht Idu i na izbore za EP Ekstremna desnica u Njemačkoj dobila konkurenciju: ''Ovo je povijesni trenutak. Naš savez će temeljno promijeniti politički krajobraz ove zemlje''

Pročitajte i ovo Giorgia Meloni PRISEGUNULI I MINISTRI Giorgia Meloni prisegnula za novu premijerku: Prva je žena u povijesti Italije na toj funkciji

Niz spornih izjava visokih državnih dužnosnika

Braća Italije - stranka talijanske premijerke politički je potomak MSI-ja, a Meloni je tijekom svoje izborne kampanje pokušala distancirati svoju stranku od njezinih neofašističkih korijena te je kazala da je prije nekoliko desetljeća poslala fašizam u povijest.

Predsjednik talijanskog Senata Ignazio La Russa rekao je, pak, da iskazivanje fašističkih pozdrava nije nužno uvijek zločin. 

"Činjenica da postoji neizvjesnost oko toga jesu li određene geste u slučajevima komemoracije smatrane kaznenim ne pomaže u rješavanju problema", kazao je La Russa, član utemeljitelja desničarske stranke Braća Italije, javlja talijanska agencija ANSA

Rekao je da postoje konfliktne presude o tome jesu li takva djela kaznena i dodao da se veseli skorašnjoj presudi Vrhovnog kasacijskog suda o zločinu apologije fašizma. 

Dodao je da Braća Italije nemaju nikakve veze s onim što se dogodilo na nedjeljnoj ceremoniji prisjećanja na masakr u Acca Larentia, u kojem su dvojicu članova mladeži MSI-ja, Franco Bigonzetti i Francesco Ciavatta, u dobi od 13 i 17 godina, vatrenim oružjem ubili navodni krajnje ljevičarski militanti, ispred sjedišta stranke u Rimu u ulici nazvanoj po rimskoj božici.

Treći član omladinskog krila MSI-ja, Stefano Recchioni, 19, smrtno je ranjen zalutalim metkom tijekom sukoba koji su uslijedili između članova omladinskog krila Fronte della Gioventù, koji su se pobunili nakon smrti, i policije. Za njihova ubojstva nitko nije osuđen.

Pročitajte i ovo Talijanska premijerka Giorgia Meloni Giorgia Meloni Prva talijanska premijerka traži da joj se obraćaju u muškom rodu, stigle kritike: "U njenoj politici nema priznanja žena, ni na riječima ni na djelima"

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita ustavnog poretka Alarm za uzbunu: Dio druge najpopularnije stranke u državi usred Europe proglašen ekstremno desničarskom

Aveti prošlosti na sve strane

Vittoria Baldino, zastupnica oporbenog Pokreta 5 zvijezda (M5S), kritizirala je La Russine komentare i nazvala ih užasnima.

La Russin otac bio je tajnik Mussolinijeve fašističke stranke, a još jedan političar iz stranke Braća Italije, ujedno i ministar u Vladi premijerke Meloni, Galeazzo Bignami, fotografiran je ranije s nacističkom kukastim križem na ruci.

Također, Braća Italije odbila su pozive da izbace MSI-jev trobojni plamen iz svog službenog emblema.

Fabio Rampelli, član Braće Italije i potpredsjednik Donjeg doma, poručio da je stranka svjetlosnim godinama daleko od neofašizma te  istaknuo da iako se Braća Italije nisu odrekla sjećanja na tri dječaka barbarski ubijena prije 46 godina, ne sudjeluju u takvoj vrsti demonstracija: "To nije naš stil, to nije naša filozofija.''

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji predvodi stranku Forza Italia, smatra da svako slavljenje diktature treba osuditi. 

Međutim, komemoracija slična onoj u Rimu održava se u Milanu svakog travnja u znak sjećanja na neofašističkog militanta koji je tamo ubijen, i to bez obzira tko je na vlasti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene