Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEM UČENIKA JE ŠTO NE ČITAJU

Profesorica besplatno priprema učenike za državnu maturu: "Kolega me pitao zašto to radim kad tu nema zarade"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marta Narančić profesorica je koja na platformi YouTube svojim učenicima, ali i svim zainteresiranim diljem Hrvatske pomaže u savladavanju gradiva hrvatskog jezika. Vrlo popularna kategorija jesu pripreme za državnu maturu koje su u potpunosti besplatne te pomažu srednjoškolcima da se što bolje pripreme za nadolazeće ispite.

Mnoštvo poruka podrške i riječi hvale zatrpalo je virtualni poštanski pretinac profesorice hrvatskog jezika sisačke gimnazije. Razlog tomu je hvalevrijedan projekt Hrvatski u Zemlji čudesa – YouTube kanal na kojemu profesorica Marta Narančić učenicima diljem Hrvatske objašnjava pojedine teme u domeni hrvatskog jezika.

Sve je započelo s problemima praćenja virtualne nastave njezinih učenika. ''Imali su problema s praćenjem online nastave jer su navikli na živu riječ, pa sam odlučila započeti snimanje lekcija isključivo za njih'', objašnjava te dodaje kako je dodatni poticajni razlog bio gledanost svakog pojedinog videozapisa.

Naime, nakon što je vidjela da to ne gledaju samo njezini učenici već i srednjoškolci diljem Hrvatske, nije bilo druge nego započeti sa snimanjem priprema za državnu maturu, lektira i ostalih sadržaja koji su od velike pomoći učenicima srednjih škola.

Reakcije su vrlo pozitivne. Mlađi kolege u školi imaju mnoštvo riječi podrške, a ne manjka ni podrška ravnatelja Gimnazije Sisak. ''On se slaže sa svime. Čak mi je kupio i veliku magnetnu ploču kako bih produkciju podigla na višu razinu.''

Ističe da ju je jedan kolega upitao zašto se odlučila baviti tim projektom kada od njega nema zarade, na što mu je odgovorila da, kada već mora izvršavati svoje obveze virtualne nastave, zašto to ne napraviti kvalitetno i da bude korisno široj publici, a ne samo njezinim učenicima. ''Pa zar nije bolje približiti im to videozapisom nego da govorim da otvore čitanke na 16. stranici?'' komentira kroz smijeh.

Naziv Hrvatski u Zemlji čudesa inspiriran je mišljenjem učenika da je hrvatski ''čudan i apstraktan'' jezik. Također, prije dvije godine Narančić je pokrenula, s tadašnjom generacijom srednjoškolaca, profil na Instagramu Gimnazijalci u Zemlji čudesa, gdje se nastoji digitalizacijom nastave približiti učenicima draž jezika.

''Vrlo su redovni na toj društvenoj mreži te objavljuju duhovite memove s tematikom hrvatskog jezika'', rekla je o još jednom uspješnom projektu.

Kada je krenula u avanturu virtualnih priprema za državnu maturu, u manje od tjedan dana snimila je 17 videomaterijala kako bi pomogla svima koji se pripremaju za veliki korak u životu. Iako je bilo nezgodno jer je to njezino slobodno vrijeme, ona uvijek nađe trenutak da se tome posveti. ''Vrlo sam ažurna u odgovaranju na komentare. Jako puno učenika traži da snimim određene teme koje ih muče i stvarno se trudim pratiti i ispuniti sve njihove želje'', naglašava Marta Narančić.

Dotaknula se i problema koji muči mnoge učenike u hrvatskom obrazovnom sustavu. ''Današnje klince najviše muči što ne čitaju te jako puno vremena provode online. Ja sam profesorica u gimnaziji i u cijelom razredu možda ih troje pročita lektiru i to je nešto što je, nažalost, danas postalo normalno'', otkriva.

Teškoće imaju s vokabularom i razumijevanjem sadržaja. Apsurdno je da kada dobiju tekst ispred sebe, ne mogu ni dokučiti o čemu se radi, priznaje. Kao profesori, trebali bi ih zainteresirati za čitanje, no shvaća da je to jako teško, pogotovo uz dostupnost mnogih sadržaja koje mogu popratiti gledanjem ili slušanjem.

Pročitajte i ovo Zatvaranje škola i online nastava - 5 Sindikalisti izlaze na ulicu Nema minimuma higijene, sve je više zaraženih, a zbog svega je najteže učenicima: „Profesori se trude, ali sve je većinom na nama“

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pada kvaliteta nastave Broj zaraženih učenika raste, ali (još) ništa od online nastave: "Ne treba pribjegavati paničnim odlukama"

O plaćenim pripremama za državnu maturu ima svoje čvrsto mišljenje koje ne planira promijeniti. ''Ako si na satu mene slušao pažljivo sve četiri godine, ti problema nećeš imati'', savjetuje autorica sadržaja Hrvatski u Zemlji čudesa. I sama je vodila pripreme za državnu maturu u jednoj privatnoj školi i svjesna je svote novca koju učenici odvajaju. Govori da ona s kolegama dva mjeseca prije kraja nastave ponavlja cjelokupno srednjoškolsko gradivo iz hrvatskog jezika kako bi učenici bili spremni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potvrdili za dnevnik.hr Pala odluka! Učenici će imati tjedan dana dulje školske praznike: ''Cilj je da uđemo čisti u drugo polugodište''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavljen datum početka Bandić najavio testiranje učenika i nastavnika u Zagrebu: "O rezultatima ovise buduće mjere"

Ako profesor svoj posao obavlja na kvalitetan način i promišljeno, plaćene pripreme učenicima neće biti potrebne, smatra. To je hrvatski jezik, nije matematika za koju su potrebna dodatna objašnjenja, potrebno je zagrijati stolac'', kaže Narančić. Uz velik broj dostupnih materijala i portala koji su bazirani na pripremama za državnu maturu, učenici se mogu kvalitetno pripremiti bez ikakvih problema, zaključila je.

Imate li i vi inspirativnu priču? Nekome ste pomogli ili je netko vama učinio dobro djelo? Pišite nam na budimokaooni@novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene