Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I samoj joj je trebala pomoć

Jedna je gospođa oporukom ostavila novac zagrebačkoj gimnaziji - u njeno ime dijelit će stipendije

Počinje školska godina - 3
Počinje školska godina - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Počinje školska godina - 3 Počinje školska godina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Počinje školska godina - 4 Galerija 1/2 >>
Gospođa Ivanka Canki oporukom je školi ostavila novac kojim će se dijeliti stipendije učenicima. Željela je da mladi ne odustaju od studiranja zbog financijskih teškoća.

Zahvaljujući gospođi Ivanki Canki i njezinoj donaciji, zagrebačka I. gimnazija svake će godine dodjeljivati dvije stipendije – jednu u iznosu od 12.000 kuna, a drugu od 6.000 kuna u mjesečnim ratama.

Ivanka Canka je nakon II. svjetskog rata ostala bez roditelja, ali je ipak, zahvaljujući dobrim ljudima, uspjela završiti fakultet. U znak zahvalnosti odlučila je gimnaziji donirati novac, javlja Srednja.hr 

"Gospođa Ivanka Canki živjela je u neboderu u neposrednoj blizini škole. S obzirom na to da je bila siroče, nakon Drugog svjetskog rata uspjela se školovati i završiti fakultet zahvaljujući dobrim ljudima, a kako nije imala bliže rodbina poželjela je i sama pomoći onima kojima je potrebno", ispričala je za Srednju.hr Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije.

I. gimnazija je, zahvaljujući donaciji osnovala Zakladu Akica za pomaganje školovanja učenika slabijeg imovinskog stanja te učenika bez roditeljske skrbi u nastavku školovanja odnosno na početku studija dodjeljivanjem novčane potpore.

Zaklada je nazvana po nadimku gospođe Ivanke.

Predavala slijepim i slabovidnim

Ivanka Canki tri je desetljeća radila sa slijepim i slabovidnim učenicima u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, gdje je predavala nastavne predmete birotehničke struke. Trinaest godina bila je i voditeljica Srednje škole – Centra.

Sredstva gospođe Canki dovoljna su za stipendije nekoliko godina, no i škola planira određene akcije poput prikupljanja donacija i koncerata kako bi osigurali dodatan priljev novca u Zakladu. 

Stipendije će biti dodjeljivane prema unaprijed poznatim kriterijima: uspjeh u školi, uspjeh na državnoj maturi, primanja po članu obitelji, obiteljska situacija i izvannastavni uspjesi učenika.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene