Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikalisti izlaze na ulicu

Nema minimuma higijene, sve je više zaraženih, a zbog svega je najteže učenicima: „Profesori se trude, ali sve je većinom na nama“

Zatvaranje škola i online nastava - 5
Zatvaranje škola i online nastava - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zatvaranje škola i online nastava - 5 Zatvaranje škola i online nastava - 5 Foto: DNEVNIK.hr Zatvaranje škola i online nastava - 6 Zatvaranje škola i online nastava - 6 Foto: DNEVNIK.hr Zatvaranje škola i online nastava - 4 Zatvaranje škola i online nastava - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zatvaranje škola i online nastava - 3 Zatvaranje škola i online nastava - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Zatvaranje škola i online nastava - 2 Galerija 1/8 >>
Zbog korone su sve srednje škole u Osječko-baranjskoj i Varaždinskoj županiji stavile ključ u bravu. Isto najvjerojatnije čeka i Međimursku, ali i Primorsko-goransku županiju. Iz ministarstva tvrde kako razloga za zatvaranjem svih škola u Hrvatskoj nema i dodaju da je nastava licem u lice i dalje nezamjenjiva.

Lovro Gregačević iz Đakova i Petra Ptiček iz Varaždina dvoje su srednjoškolaca koji imaju nešto zajedničko - umjesto iz učionice, nastavu prate iz svoje sobe.

Pročitajte i ovo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti... Policija upala na skup desničara u Bruxellesu U Bruxellesu Policija upala na desničarski skup na kojem su glavni govornici Nigel Farage i Viktor Orban: "Ekstremna desnica nije dobrodošla"

„Već smo svi pratili online nastavu pa smo se već uhodali, ali mislim da je svima lakše kad smo u učionici jer tada ipak bolje zapamtimo i naučimo gradivo“, govori Lovro. „Profesori se trude objasniti i približiti nam s nekim dodatnim prezentacijama, listićima, zadacima, pokusima, to nama stvarno pomaže, no većinom je na nama da se potičimo i učimo“, dodaje Petra.

Učiti na daljinu uskoro će i svi učenici srednjih škola u Međimurju. Neke su već prešle na taj model nastave. Ravnateljica čakovečke gimnazije Sandra Breka Ovčar potvrdila nam je kako je deset učenika zaraženo, 95 ih je u samoizolaciji. To je ukupno, ističe, čak četiri razreda, unatoč tomu što nijedan profesor nije zaražen.

Previše učenika – Premalo higijene

I u Primorsko-goranskoj zbog COVID-a razmišljaju isprazniti školske klupe. Čeka se odluka lokalnog stožera.

„Možda ne bi bilo loše sada jedan period da bude na online da se smanji prijenos pa da se opet krene od nule“, predložila je epidemiologinja Danijela Lakoseljac.

Oko tisuću gimnazijalaca iz dvije zagrebačke škole od ponedjeljka je na online nastavi nakon što je školskoj spremačici u prvoj zagrebačkoj gimnaziji utvrđen koronavirus. Sve ostalo tehničko osoblje moralo je u samoizolaciju.

Bilo je ugroženo održavanje higijene prostora, ali i održavanje nastave jer u prvoj zagrebačkoj gimnaziji preseljeni su i učenici iz gimnazije Tituš Brezovački koja je nastradala u potresu. „Higijenski minimum nije dobar, moramo se držati higijenskog maksimuma, čistiti, dezinficirati više nego ikada dosada. Bez spremačice nismo mogli dalje“, zaključila je ravnateljica Dunja Marušić-Brezetić.

Ministarstvo – Ništa ne može zamijeniti nastavu uživo

Stav resornog ministarstva i dalje je isti, škole trebaju pod ključ ako za time postoji potreba, jer nastava licem u licem, kažu, i dalje nema alternative. „Online nastava ne znači smanjenje kretanja srednjoškolaca već bi moglo povećati kretanja i međusobno druženje srednjoškolaca što bi moglo postići suprotan efekt od željenog“, smatra glasnogovornik iz ministarstva Božo Pavičin.

Želja predsjednice Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzane Hitrec je da se ne mijenja kalendar nastave, odnosno da se ne pomiču zimski praznici, kao što to najavljuju iz Ministarstva obrazovanja.

„Ne bi bilo dobro nakon jedne naporne godine da imamo produljenje nastavne godine u lipnju i da se opet odgađa i pomiče državna matura i upisi u prvi razred i sve ostalo“, objasnila je.

Vrijeme za razgovor s vlastima je isteklo, a sindikalisti zbog svega navedenoga danas izlaze na ulicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene