Testiranje na koronavirus, ilustracija
Testiranje na koronavirus, ilustracija Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je u četvrtak provođenje istraživanja o prevalenciji koronavirusa u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba.


Dok na nacionalnoj razini traju rasprave o tome trebaju li škole prijeći na online model ili ostati u sadašnjem režimu nastave, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs tvrdi kako nema potreba za zatvaranjem jer se škole nisu pokazale kao izvor zaraze, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavljuje testiranje učenika antigenskim testovima u svrhu istraživanja proširenosti virusa u školama.

Testiranja će za učenike biti dobrovoljna, a potrebna će biti suglasnost roditelja. Zaposlenike škola birat će se slučajnim odabirom.

Ta bi metoda, očekuje se, trebala dati jasnije naznake o tome kako određivati daljnje epidemiološke mjere u školama.

Epidemiologinja, ilustracija Novi rekord u Hrvatskoj: Više od 4000 novozaraženih, stigle stroge mjere za jednu općinu. Na istoku zemlje veliki skok broja novih slučajeva

Ivan Kubiček iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Vukovarski stožer uvjeren da veliki porast zaraženih nema veze s Kolonom sjećanja: "Moramo se pripremiti na još gori scenarij"

''Grad Zagreb, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada, provest će preliminarno istraživanje o prevalenciji koronavirusa među učenicima i zaposlenicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba.

Testiranje antigenskim testovima provodit će djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar od 30. studenog do 4. prosinca u 15 škola Grada Zagreba.

U svakoj od 15 škola, osam osnovnih i sedam srednjih, testirat će se po 120 učenika, uz prethodnu suglasnost roditelja, te 20 zaposlenika, metodom slučajnog odabira.
Cilj testiranja jest na reprezentativnom uzorku dobiti informacije o prisutnosti virusa u zagrebačkim školama temeljem kojih će se određivati daljnje epidemiološke mjere u školama Grada Zagreba'', objavljeno je na službenoj Facebook stranici gradonačelnika Grada Zagreba.

 

[TESTIRANJE UČENIKA NA COVID-19] Grad Zagreb, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i...

Posted by Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba on Thursday, 26 November 2020