Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odugovlače li postupak?

Pripremno ročište Sanaderu i Hernadiju odgođeno do odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca Turudića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripremno ročište za suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u slučaju Ina-MOL odgođeno je kako bi Vrhovni sud odlučio o zahtjevu obrane za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića.

Prije toga, obrana za zatražila izuzeće sutkinje Maje Štampar Stipić koje je predsjednik suda odbio, a potom su zatražili su i Turudićevo izuzeće o čemu mora odlučivati Vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog bolesti Odgođeno suđenje Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL: Ne zna se kad će svjedočiti Ježić Slika nije dostupna Afera Ina-MOL Kosor na suđenju Sanaderu: Mesić me tražio da skinem oznaku tajnosti s dokumentacije za izmjenu dioničarskog ugovora"

Uskokova tužiteljica Vanja Marušić zahtjeve za izuzećem nazvala je manevrima čiji je cilj odugovlačenje kaznenog postupka.

“Čekamo odluku višeg suda, a s druge strane zakazan je nastavak pripremnog ročišta za 4. listopada pa ćemo vidjeti koji su daljnji pravni manevri obrane na redu”, rekla je tužiteljica. Dodala je da se nada da će Vrhovni sud o izuzeću odlučiti do zakazanog novog pripremnog ročišta.

Jedan od Hernadijevih hrvatskih odvjetnika Goran Mikuličić u izjavi Hini nije želio odgovarati na Uskokove tvrdnje o odugovlačenju postupka, ističući tek da sve ide “sukladno Zakonu o kaznenom postupku”.

Ivo Sanader i njegovi odvjetnici nisu htjeli davati izjave.

Pripremno ročište za suđenje Sanaderu i Hernadiju u slučaju Ina-Mol i u srpnju je odgođeno do rujna kako bi se prenumerirao opsežan spis nastao spajanjem dviju optužnica. Obrana je i prije toga najavila da će zatražiti prevođenje dijela spisa na mađarski kako bi ga Hernadi mogao proučiti na materinjem jeziku.

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem. Hrvatska je za Hernadijem raspisala europski uhidbeni nalog koji njegova država ne želi provesti, čak ni nakon što je Europski sud u Luxembourgu krajem srpnja objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene