Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera INA-MOL

Ništa od izručenja: Mađarski sud odbio izručiti Zsolta Hernadija Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski sud odbio je hrvatski zahtjev za izručenjem Zsolta Hernadija, šefa MOL-a.

U dugom obrazloženju presude mađarskog suda stoji da su sve dosadašnje odluke i rješenja Hrvatske učvrstile sud u uvjerenju da Hernadi ne bi imao pravično suđenje ukoliko se izruči.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Slika nije dostupna odugovlače li postupak? Pripremno ročište Sanaderu i Hernadiju odgođeno do odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca Turudića

Sudac se među ostalima pozvao na odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske u istom slučaju protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera gdje ga je hrvatski sud osudio na zatvorsku kaznu, a Ustavni sud je ukinuo odluku i slučaj vratio na ponovno suđenje, uz obrazloženje među ostalim da Sanaderu nisu bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite.

"Ako Hrvati nemaju pravo na pravično suđenje protiv svojih građana, onda se ne može očekivati ni da će mađarski državljanin imati poštenu parnicu", rekao je mađarski sudac.

Teško je zamisliti da bi imao pravo na pravično, nepristrano suđenje, koje bi bilo usredotočeno samo na prekršaje, naglasio je, dodajući da je to bilo glavni razlog odluke.

Dodatni je razlog da je 2014. ta sud već donio odluku u vezi s navodnim podmićivanjem po kojoj se slučaj protiv Hernadija treba odbaciti, piše agencija MTI.

Hernadijev odvjetnik izjavio je kako vjeruje da je ovo kraj slučaja, dodao je Index.hu.

Europski sud u Luxembourgu krajem srpnja je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.

Nakon toga, hrvatska je policija ponovo od Interpola zatražila raspisivanje tzv. crvene tjeralice za prvog čovjeka mađarskog MOL-a.

Hernadijeva hrvatska odvjetnica nakon toga je upozorila kako Europski sud pravde ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud dužan odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene