Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok Hrvatska očekuje proglašenje blaženog Alojzija Stepinca svetim, o njemu se razgovara i u New Yorku.


O kardinalu Stepincu i njegovoj ulozi u spašavanju Židova u NDH ugledna povjesničarka Ester Githman napisala je knjigu. Rođena Sarajka koja je preživjela holokaust istraživala je stradanja Židova u čijem su spašavanju sudjelovali mnogi svećenici i redovnice, a uzor joj je bio Alojzije Stepinac.

Vezani članci Slika nije dostupna Rihanna na Gala bal došla bez donjeg rublja! Slika nije dostupna Amerikanci neće zaboraviti imena stradalih 11. rujna

>> Papa potpisao Verbum domini, Stepinac pred proglašenjem svetosti

'Moja istraživanja pokazala su da je Stepinac snažno javno obznanjivao kršenja ljudskih prava Židova, Srba i Roma i da je u svakoj prilici zahtijevao poštivanje i povratak prava koja propisuju Božji zakoni', tvrdi Gitman. Za Stepinca, koji je bio najmlađi biskup na svijetu, za njegov progon tijekom komunizma, uzništvo i beskompromisno svjedočenje Božje riječi u Americi se odavno znalo.

'Pravednik među narodima'

'Sjećam se da sam o Stepincu slušao kao maleni dječak jer je on bio velik primjer čvrste vjere, ne samo narodu Hrvatske, već i cijelog svijeta. On je bio protivnik svega što bi moglo ugroziti ljudsko dostojanstvo', kazao je nadbiskup New Yorka Timothy Dolan. Stepinac je pomogao stotinama Židova da prežive, pokazalo je istraživanje koje je provela povjesničarka Gitman i o tome govore i arhivi američke obavještajne službe. Gitman bi željela da Stepinac bude proglašen pravednikom među narodima.

'Ja mislim da generacije mojih godina mora da umre prije da se to dogodi jer jako puno ljudi su čitali godinama propagandu protiv Stepinca što je Titov režim izdao. I bit će jako teško promijeniti mišljenje', uvjerena je Gitman.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju