Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pravednik među narodima'

Preživjela holokaust: 'Stepinac se zalagao za prava Židova, Srba i Roma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Hrvatska očekuje proglašenje blaženog Alojzija Stepinca svetim, o njemu se razgovara i u New Yorku.

O kardinalu Stepincu i njegovoj ulozi u spašavanju Židova u NDH ugledna povjesničarka Ester Githman napisala je knjigu. Rođena Sarajka koja je preživjela holokaust istraživala je stradanja Židova u čijem su spašavanju sudjelovali mnogi svećenici i redovnice, a uzor joj je bio Alojzije Stepinac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže pravednu presudu New York: Prosvjed stotina Hrvata pred UN-om zbog presude Slika nije dostupna Životna avantura Vožnja taksijem vrijedna 25.000 kuna!

>> Papa potpisao Verbum domini, Stepinac pred proglašenjem svetosti

'Moja istraživanja pokazala su da je Stepinac snažno javno obznanjivao kršenja ljudskih prava Židova, Srba i Roma i da je u svakoj prilici zahtijevao poštivanje i povratak prava koja propisuju Božji zakoni', tvrdi Gitman. Za Stepinca, koji je bio najmlađi biskup na svijetu, za njegov progon tijekom komunizma, uzništvo i beskompromisno svjedočenje Božje riječi u Americi se odavno znalo.

'Pravednik među narodima'

'Sjećam se da sam o Stepincu slušao kao maleni dječak jer je on bio velik primjer čvrste vjere, ne samo narodu Hrvatske, već i cijelog svijeta. On je bio protivnik svega što bi moglo ugroziti ljudsko dostojanstvo', kazao je nadbiskup New Yorka Timothy Dolan. Stepinac je pomogao stotinama Židova da prežive, pokazalo je istraživanje koje je provela povjesničarka Gitman i o tome govore i arhivi američke obavještajne službe. Gitman bi željela da Stepinac bude proglašen pravednikom među narodima.

'Ja mislim da generacije mojih godina mora da umre prije da se to dogodi jer jako puno ljudi su čitali godinama propagandu protiv Stepinca što je Titov režim izdao. I bit će jako teško promijeniti mišljenje', uvjerena je Gitman.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene