Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže pravednu presudu

New York: Prosvjed stotina Hrvata pred UN-om zbog presude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od pet stotina Hrvata sa šireg područja New Yorka prosvjedovalo je pred sjedištem Ujedinjenih naroda na East Riveru zbog nepravednih presuda Haaškog suda (ICTY) hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, tražeći od UN-a i međunarodne javnosti da se preispitaju sve okolnosti pod kojima je donesena presuda u Haagu, izviješteno je u srijedu na internetskoj stranici Croatian Chronicle Network.

'Haška presuda je nepravedna, hrvatski generali nisu krivi za zločine koji im se nameću, oni su samo branili svoju domovinu koja je bila napadnuta u nametnutom ratu….Tražimo pravednu presudu za generale Gotovinu i Markača….', poruke su koje su prevladavale na mirnom prosvjedu koji je u utorak održan pred zgradom UN-a u New Yorku.

Marijana Šprajc u ime organizatora istaknula je kako hrvatski generali uživaju punu potporu i zahvalnost iseljenih i domovinskih Hrvata, te da se njima može zahvaliti što je Hrvatska obranjena u ratu, ističe se na web stranici popularnog iseljeničkog lista Croatian Chronicle.

'Želimo poručiti našim generalima da stojimo uz njih i da ih nećemo zaboraviti….', rekao je Boris Miketić, istaknuvši kako je to samo početak i pozvavši sve okupljene da ostanu povezani i solidarni s hrvatskim generalima te da se odazovu i na sljedeće događaje koji će se organizirati kao kontinuirana podrška generalima.

Mirnom prosvjedu koji je pokrenut na društvenoj mreži Facebook, odazvao se veliki broj mladih hrvatskih iseljenika prve i druge generacije, ali i onih starijih, koji su ne tako davno na istom mjestu sudjelovali u prosvjedima kojima se tražila slobodna i samostalna Hrvatska i na kojima se osuđivao rat. Prosvjednici su redom izražavali razočaranje haškom presudom te isticali kako je ona neodrživa jer je nepravedna.

'Hrvatska je napadnuta, doživjela je nevjerojatna razaranja i bila je žrtva. Nevjerojatna je i tragična presuda generalima, jer se njome falsificira povijest. Oluja nije bila nikakav zločinački pothvat već legitimna vojna akcija, kojom je ne samo vraćen hrvatski teritorij, već su spriječene još veće ratne strahote u Hrvatskoj i u BiH', poručili su prosvjednici, zatraživši da UN-ov 'ad hoc' sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji još jednom preispita i donese pravednu presudu za hrvatske generale. (Hina)

Pročitajte i ovo Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u Slika nije dostupna Mesić najavio suđenje 'trojci' u Hrvatskoj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene