Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STATUS GABRIJELE ŽALAC U MIROVANJU

Plenković o Laucu: "Imao je objavu koja spada u politikanstvo, a ne u stručno savjetovanje"

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/5 >>
Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice. Otkrio je da su mandati Žalac i Petrice u HDZ-u stavljeni u mirovanje te da je prvi dan proširene upotrebe COVID potvrda prošao bez većih problema. Dotaknuo se i izbacivanja Lauca iz Znanstvenog savjeta, izjave predsjednika Milanovića, ali i postupaka Bulja i Petrine.

U utorak u 16 sati počela je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sastanka premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije.

Prema informacijama koje su danas dobili na užem kabinetu - sve je prošlo bez problema, kada je u pitanju prvi dan proširenja upotrebe COVID potvrda. "Vjerujem da će se za nekoliko dana većina građana prilagoditi na tu situaciju", rekao je.

Također, komentirao je i da je testiranje neinvazivan način dokazivanja prisustva koronavirusa. "COVID potvrda ne znači da se morate cijepiti nego da se morate testirati. Testiranje nije invazivno. Injekcija i rendgen su puno invazivniji. Ne vidim problem koji se sada stvara", dodao je.

Otkrio je i da su mandati Gabrijele Žalac i Tomislava Petrice u HDZ-u stavljeni u mirovanje. "Predsjedništvo je predložilo Visokom časnom sudu da se stavi u mirovanje stranački status Žalac i Petrica. I taj segment je danas apsolviran."

Nema nastavka suradnje

Komentirao je i izjavu Vilija Beroša o izbacivanju Gordana Lauca iz Znanstvenog savjeta Vlade. "Imao je objavu koja spada u politikantstvo, a ne u stručno savjetovanje, ne vidim kako dalje možemo nastaviti suradnju. Sve što osobno izgovaraju članovi savjeta u trenucima kada savjet ne zasjeda, govore u svoje ime."

"Ovakav direktan nepolitikantski poziv na neposluh nije korektan", rekao je.

Komentirao je i postupke Općine Primošten i grada Sinja, to jest njihovih čelnika koji su na vlasti. "Nedopustivo je što rade Bulj i Petrina. Vidjet ćemo kako to možemo sankcionirati"

Hrvatski suverenisti nisu prikupili dovoljno potpisa za referendum o euru, a Božo Petrov je najavio da će MOST pokrenuti inicijativu za referendum protiv COVID potvrda kao uvjeta za pristup radnom mjestu. "Ovo prvo smo primili na znanje, a drugo ćemo vidjeti što će biti. Mislim da ćemo zadužiti ministra Malenicu, prije svega zbog izjave Bulja i Petrine, da vidimo kako pravno možemo sankcionirati takvu situaciju, jer ovo je nedopustivo", rekao je.

Prosvjedi

Dotaknuo se i prosvjeda diljem zemlje koji se održavaju već nekoliko večeri zaredom. "Mi živimo u demokratskom društvu. Sve što je mirno treba prijaviti i bit će mu omogućeno. Oni koji organiziraju prosvjede, neka ih prijave. Sve što je demokratski, mi ćemo saslušati i vidjeti slažemo li se ili ne. Mi se bavimo pandemijom jer je ona pogodila cijeli svijet. Naš je cilj omogućiti zdravstvenu zaštitu građana i osigurati više nego dovoljne količine cjepiva."

Pročitajte i ovo Igor Cišper Bivša ministrica Žalac ide u Remetinec: Uhićenima u aferi Softver sudac odredio po 30 dana istražnog zatvora

Pročitajte i ovo Miro Bulj, gradonačelnik Sinja OPET NERED U SINJU Kaos na sinjskom sudu: Djelatnica nije htjela pokazati COVID potvrdu, napravila dramu, pozvala u pomoć Bulja

Prosvjede, govori, ne shvaća. "Oni koji su odlučili ne cijepiti se pa se razboljeli, nažalost i preminuli, meni je to neobjašnjivo. Ovi prosvjedi, ja mislim da nisu razumni, logični ni racionalni, treba uzeti samo bris. Ne vidim tu argumentaciju, uz sav napor da razumijem nečije drugo mišljenje, nečiji drugi stav, jednostavno ne shvaćam."

Otkrio je i da će Hrvatska donirati 300.000 doza cjepiva. "Ja sam ponosan da bilo tko iz bilog kojeg dijela svijeta dobije to cjepivo. Ako je netko u stanju doći iz Rusije po cjepivo u Hrvatsku, možda to bude dodatni poticaj svima."

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Milanovića o COVID potvrdama na Pantovčaku. "Mislim da je to katastrofa. Lako je govoriti da nećemo maltretirati ljude nakon što se cijepi prvom, drugom dozom i javno kaže da je dobio booster dozu. Siguran, zaštićen, do mjere, govorim o Milanoviću, i sada s tri doze cjepiva govori ljudima da ne treba poštovati odluke Stožera", rekao je premijer.

Vukovar

Ministar branitelja Tomo Medved zadužen je za organizaciju svih predviđenih mjera za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. "Očekujem da će se svi ponašati maksimalno odgovorno. Molim sve koji će doći, da cijela ta 30 obljetnica prođe dostojanstveno. Nema ničega što bi moglo ljude koji dođu tamo dovesti u situaciju koja bi bila pogodna za širenje virusa", zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene