Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROTIV STOŽERA

Milanović o COVID potvrdama na Pantovčaku: ''Mi ćemo po svom, nećemo maltretirati ljude''

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na dodjeli nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" u povodu Međunarodnog dana tolerancije u Staroj Gradskoj vijećnici u Zagrebu, a nakon toga je komentirao aktualne teme.

Slučaj Gabrijele Žalac i ponašanje DORH-a i USKOK-a i dalje je aktualna tema, a dan je obilježila i nova akcija USKOK-a, u kojoj je uhićeno više osoba - među njima su i bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Alerić Puklin te njezin suprug Goran Puklin i Piruška Canjuga, a sve je komentirao i predsjednik Republike Zoran Milanović.

''To je blamaža DORH-a i to moram reći. Tajming je interesantan, rade nešto da bi nešto prikrili'', smatra Milanović i dodaje: ''Pitanje je i je li DORH uopće radio na slučaju Gabrijele Žalac?''

''Prema navodima OLAF-a, koji je to preuzeo nakon što se u Hrvatskoj o tome nije radilo ništa, predmet je bio mrtav. Tek tada je došao OLAF. Zašto se nije radilo? Vjerojatno da se nekoga zaštititi, ne mogu reći koga. OLAF je, prema riječima gospođe Laptoš, bivše ravnateljice USKOK-a, kojoj nije produžen mandat, preuzeo predmet na kojemu hrvatski DORH nije radio ništa. Ako iz DORH-a govore neistine, onda moraju odmah otići. Ili ova druga strana ne govori istinu, ali nisu mi jasni motivi zašto bi gospođa Laptoš to napravila - jer to se dokaže u minuti'', kazao je Milanović.

''Ovo je pritisak na jetru i gušteraču hrvatskih građana''

''I da mi netko slučajno ne kaže da je ovo pritisak na pravosuđe. Ovo je pritisak na jetru i gušteraču hrvatskih građana. Ono malo povjerenja građana razbijeno je kao kineska vaza i ne može je nitko zalijepiti. Zašto se nije radilo? Vjerojatno da se nekoga zaštititi, ne mogu reći koga'', kazao je predsjednik Republike.

''Tu je naprosto neobjašnjivo i priopćenje ravnateljice USKOK-a, koje je dala preko YouTubea... Američki su cijelo vrijeme pred kamerama. Što je hrvatski USKOK zaštićen kao papa? Pa jedan je papa'', rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na Agrokor, za koji je rekao da je napravljena katastrofalna greška u vještačenju jer su vještaci bili u sukobu interesa: "To je otpočetka bilo osuđeno na blamažu. Što su mislili - da branitelji Todorića neće to primijetiti? To je servirano njegovim odvjetnicima."

Milanović smatra da je i slučaj Žalac povezan s današnjim uhićenjima: ''Govorim vam da imamo slučaj star dva dana, taj se slučaj tiče ravnateljice USKOK-a i šefice DORH-a. Oni su kao vojska, oni nisu sud gdje suci sude neovisno, oni su monokratski, čelna osoba je zapovjednik, ne polaže nikome račune u tom smislu. Ravnateljica USKOK-a je jedna od zamjenika šefice DORH-a, ali ipak ponešto izdvojeno. Sve to ide istom vertikalom. To je sustav gdje odlučuje jedna osoba, tu se svi podaci slijevaju. Ona je došla na temelju namještenog javnog poziva, u životu se nije bavila kaznenim pravom. To nije bio dobar znak, a ovo od prekjučer je grozan znak'', upozorio je Milanović.

''Imamo bivšu šeficu USKOK-a koja je došla na čelo OLAF-a, ona je preuzela predmet nakon što DORH dvije godine nije radio ništa. Očito netko ima interes da se to zataška. Onda dođe šefica USKOK-a i ono što je ona rekla, netko je govorio neistinu - ili Marušić ili Laptaš", istaknuo je predsjednik Republike.

Pročitajte i ovo Sastaju se Zoran Milanović i papa Franjo - 4 NAKON SASTANKA S PAPOM Milanović o koroni i mjerama: "Imam problem s tim mahnitanjem bez argumenata. Cijepljenje je čin milosti prema samome sebi"
Pročitajte i ovo Zoran Milanović nastavak sukoba VIDEO Milanović: "Ministar se ponaša kao kriminalac. Gdje je novac, tamo su HDZ-ovci"

S obzirom na to da je danas prvi dan šire primjene COVID potvrda, novinare je zanimalo kakva je situacija na Pantovčaku, a Milanović je poručio: ''Mi sigurno nećemo maltretirati ljude. Moja tajnica nije cijepljena. To je starija žena, možda se sad i cijepila, mi ćemo po svom."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene