Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivša ministrica

Žalac ide u Remetinec: Uhićenima u aferi Softver sudac odredio po 30 dana istražnog zatvora

Bivša ministrica Gabrijela Žalac i ostali uhićeni u aferi Softver morat će u istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Doznaje to reporter Nove TV Domagoj Mikić koji cijeli dan na terenu prati situaciju. Odluku je donio sudac istrage usvojivši prijedlog Ureda euroskog tužitelja (EPPO).

Pročitajte i ovo Ilustracija prijetio oružjem Policija pronašla eksplozivnu napravu i uhitila muškarca: Spriječen teroristički napad ekstremnih desničara? Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena

Europska tužiteljica navela je razloge zašto će bivša ministrica i još troje uhićenih u istražni zatvor.

"U odnosu na tri osobe - radi se o opasnosti utjecaja na svjedoke, a u odnosu na jednu osobu uz navedenu osobu i zbog opasnosti za ponavljanje kaznenih djela", kazala je Sani Ljubičić, europska tužiteljica u Zagrebu.

Treba ispitati 40 svjedoka, a njih 29 za bivšu ministricu. 

Jednomjesečni istražni zatvor, koje je za osumnjičenike tražio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), bivšoj ministrici regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU), ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) te poduzetnicima određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Uz to, šefu SAFU-a je određen pritvor i zbog opasnosti od od ponavljanja kaznenog djela, s obzirom na to da je još uvijek na poziciji ravnatelja SAFU.

Odvjetnik trećeokrivljenog: "Izjasnili su se da nisu krivi"

Domagoj Mikić je prije odluke suca istrage razgovarao s odvjetnikom trećeokrivljenog Igorom Cišperom.

Cišper je ispričao kako su se svi izjasnili da nisu krivi. Svima se na teret stavlja zlouporaba položaja i ovlasti. "Za jednu osobu zatražen je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela", rekao je Cišper.

Tužitelji u ovom slučaju trebaju ispitati više desetaka svjedoka. "U odnosu na mog branjenika predloženo je ispitivanje 16 svjedoka", rekao je odvjetnik Cišper.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Dociranje osudio i HND VIDEO Kako je premijer izgubio živce zbog Mislava Bage: "Još jedan iz kampa. Kampist"

Optužnicu mora potvrditi europski sud

Nakon noći provedene iza rešetaka, bivša ministrica Gabrijela Žalac u popodnevnim satima stigla je na Županijski sud. Uz nju stigla su i ostala tri uhićenika. Cijeli slučaj je u nadležnosti Ureda europskog tužitelja, no sve se provodi po hrvatskim zakonima upravo na ovom sudu u Zagrebu.

"Kasnije što se tiče podizanja optužnice opet ide u Luksemburg europskom javnom tužitelju koji ju mora potvrditi i dati suglasnost da se može ići na sud", rekao je Krešimir Devčić, sudac istrage.

A sve je počelo od nabave softvera. Žalac se tereti da je 2017., i to bez prethodnog javnog poziva, namještala posao za programsko rješenje u vrijednosti od 9 milijuna i 200 tisuća kuna.
Sve je palo u vodu kada Državna komisija poništava tu nabavu.

Žalac i osumnjičeni ne odustaju. 2018. opet kreće u nabavu istog programskog rješenja, ali sada se posao procjenjuje na 13 milijuna kuna +PDV.

Posao je prošao, a financiran je iz EU fondova sa 85%. Sada su tužitelji otkrili da je prava vrijednost takvog softvera 2 milijuna i 900 tisuća kuna te da su Europska unija i Hrvatska oštećene za više od 13 milijuna kuna.

Tereti se i Tomislava Petrica, šefa Agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije da joj je u svemu pomogao.

Prije europskog ureda, izvide za isti slučaj provodio je i USKOK, no odluku nije donio. Što smeta oporbi pa Most traži da se pokrene opoziv glavne državne odvjetnice. A zbog iste afere SDP i MOŽEMO traže osnivanje saborskog istražnog povjerenstva.

Pročitajte i ovo Mario Žalac prijetio novinarima Afera Softver VIDEO Žalac i ostali kod suca istrage, očekuje se odluka o istražnom zatvoru: Odvjetnici Tomislava Petrica iznose obranu

"Ako je točno da su postojali pritisci da se predmet koji uključuje članicu predsjedništva HDZ-a gurne u ladicu i ne raspravlja, onda se treba pravosuđe iz temelja razmontirati", kaže Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

"Da li je premijer to znao, a morao je znati, jer je cijelo to vrijeme slučaj Žalac otvoren", smatra Sandra Benčić, saborska zastupnica (MOŽEMO).

"Ako u svjetlu ove najnovije afere pogledamo koliko smo osramoćeni pred Europom ja mislim da je jedini logičan potez kako bi se zaustavilo urušavanje institucija ostavka i samog Andreja Plenkovića", kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik (MOST).

Nije propustio komentirati ni predsjednik Zoran Milanović.

"Pala Gabika. Plenkovićev kadar. To je taj zeleni kadar, ne? Zeleni po iskustvu, a po moralu tamnijih boja. Ima ih još. Sorry, to nije prvi put. To je Bog te pita već koji put", rekao je Zoran Milanović.

Dok su oči uprte u Gabrijelu Žalac, saborska oporba traži nastavak češljanja i ostalih projekata financiranih iz europske blagajne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene