Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak političara i ekonomista

Predsjednica Grabar-Kitarović u Portugalu: "Cilj ovog posjeta je da se odlična politička suradnja preslika na gospodarstvo"

Predsjednica Grabar-Kitarović i portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa (Foto: AFP)
Predsjednica Grabar-Kitarović i portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Predsjednica Grabar-Kitarović i portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u petak u Lisabonu s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom tijekom kojeg je najavila produbljivanje gospodarske i obrazovne suradnje dviju zemalja te istaknula kako će jedan od prioriteta Hrvatske ostati proširenje EU-a na zemlje tzv. Zapadnog Balkana.

"Vjerujem da će ovaj posjet značiti novu stepenicu u našim odnosima, u zadnjih 25 godina nikada nije bilo niti jednog otvorenog pitanja između Portugala i Hrvatske“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin GRBIN UZVRAĆA UDARAC Prepirka oko slogana ide dalje: "Prije Grabar-Kitarović taj slogan je imao..." Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra''

Grabar-Kitarović u dvodnevnom je posjetu Portugalu nakon što je portugalski predsjednika Rebelo de Sousa u svibnju 2017. bio u državnom posjetu Hrvatskoj.

Vlade dviju zemalja potpisale su sporazum na području jezika, obrazovanja, znanosti, kulture, sporta i mladih za razdoblje od 2018. do 2020.

"Dijelimo europske vrijednosti. Odnosi su odlični. Nikakvih problema nije bilo u posljednjih 25 godina. Vjerujemo u vrijednosti zajedništva, ljudske solidarnosti i razvoja“, rekao je predsjednik Portugala.

Skladni po pitanju izazova unutar Unije

Grabar-Kitarović i Rebelo de Sousa razgovarali su o aktualnim izazovima s kojima se susreće Europska unija te iznijeli zajedničke pozicije.

"Dvije države nalaze se na suprotnim krajevima Europske unije ali rade u cilju integracije EU-a, njezine snažnije kohezije i daljnje demokratizacije procesa te približavanja EU-a i naših vlada prema građanima. To je jedini način na koji se možemo boriti protiv rastućeg populizma i drugih tendencija koje danas primjećujemo u EU a i koje erudiraju europske vrijednosti“, rekla je hrvatska predsjednica.

Najavila je prioritete Hrvatske kada službeni Zagreb u prvoj polovici 2020. preuzme predsjedanje Europskom unijom.

"Kada je riječ o financiranju i europskim fondovima, Hrvatska se zalaže za zadržavanje tradicionalnih fondova poput fonda za poljoprivredu i kohezijskog fonda koji omogućuju našim državama dosezanje jednakog razvoja", rekla je Grabar-Kitarović.

"U konačnici, cilj mora biti brisanje granica koje se još vide u Europi kroz životni standard, gospodarski razvoj i izgradnju infrastrukture posebno u našim državama koje nisu uživale demokraciju i tržišno gospodarstvo“, dodala je.

Osim političara, sastali su se i ekonomisti

U petak je u Lisabonu organiziran i portugalsko-hrvatski gospodarski forum za kojeg vjeruje da će otvoriti prostor za novu suradnju od brodogradnje do visoke tehnologije. Portugal je jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska ima trgovinski suficit, odnosno više izvozi nego uvozi.

"Hrvatska i Portugal imaju odlične odnose na političkom planu, a cilj ove posjete je da se ta odlična suradnja preslika i na gospodarstvo. S obzirom na nisku robnu razmjenu od nešto više od 85 milijuna eura, jedini smjer u kojemu možemo ići jest prema gore i zato smo danas tu“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), Luka Burilović.

U 2017. je obujam robne razmjene s Portugalom iznosio 85,3 milijuna eura što je 14-postotni rast u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci HGK-a.

Hrvatska uglavnom izvozi proizvode od kože, čarape, lijekove i strojeve za obradu gume i plastike, a glavni uvozni proizvodi iz Portugala su nepremazani papir i karton, gume te svinjsko meso.

"Naše dvije zemlje nemaju dovoljno razvijene gospodarske odnose. No, uz postojeće potencijale možemo biti komplementarni, međusobno se nadopunjavati i surađivati na trećim tržištima. Primjerice Portugal za Hrvatsku može biti vrata prema zemljama portugalskog govornog područja, a Hrvatska za Portugal vrata u jugoistočnu Europu“, poručila je Grabar-Kitarović.

Portugal i Hrvatska, koje je posljednjih godina pogodila gospodarska kriza, u vrhu su EU-a po stopi nezaposlenosti zajedno s Grčkom, Španjolskom i Ciprom.

Gospodarska delegacija je u sklopu službenog posjeta predsjednice Grabar-Kitarović posjetila luku Lisabon, jednu od najprometnijih kontejnerskih luka na europskoj atlantskoj obali, poduzetnički inkubator StartUp Portugal, vinariju Bacalhôa – Vinhos de Portugal te tvrtku Navigator, najvećeg svjetskog proizvođača papira. (Hina/B.F.M.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene