Hrvatski izvoz iznosio je u prvih deset mjeseci 2017. godine 11,5 milijardi eura.

Galerija


U istom je razdoblju uvezeno robe vrijedne 18 milijardi 300 milijuna eura.

Vezani članci Bolnički krevet, ilustracija Vlada objavila uznemirujuće podatke: Više od 80 posto zaraženih nije cijepljeno, među umrlima čak 78 posto Koronavirus, ilustracija - 1 Nacionalni stožer objavio: U Hrvatskoj je danas 1373 nova slučaja zaraze, 15 ljudi je preminulo

Deficit u vanjskoj trgovini tako je 6 milijardi i 900 milijuna eura. Najviše se izvozilo u zemlje Europske unije, a tri, već tradicionalno, najveće trgovinske zemlje bile su Italija, Njemačka i Slovenija, priopćio je Državni zavod za statistiku.

Naši najveći trgovinski partneri su zemlje Europske unije. Tradicionalno, to su tri zemlje. I što se tiče uvoza i izvoza. Hrvatska je najviše roba izvezla u Italiju i taj izvoz rastao je 14 posto, druga je na listi Njemačka s rastom od 18 posto, jedino je izvoz u Sloveniju bio u malom minusu.

Što se pak tiče uvoza, zemlje su iste, a redoslijed nešto drugačiji. Najdraži su nam proizvodi iz Njemačke, zatim Italije i tu je Slovenija na trećem mjestu što se tiče uvoza. Naravno, i uvoz je u plusu, znači da smo uvezli više nego u istom razdoblju lani.

No, kada se gleda povećanje izvoza, Hrvatska je najviše povećala izvoz u Maroko, za 724 posto. Sad ide pitanje što smo tamo izvezli - motorni benzin, jela i smreka, urea. Drugi su Filipini. Rast od 487 posto. Filipinci vole hrvatske transformatore, cjepiva, hrastovinu, pa čak i bilježnice. I treći na tom popisu je Luksemburg gdje se izvoz povećao 462 posto. Tu smo bili jaki u izvozu vagona i cisterni, gaća, majica i grudnjaka, a ima tu i montažnih zgrada, vrata, prozora i aparata za gašenje požara.
 

Hrvatski izvoz u prvih deset mjeseci prošle godine, umalo je dosegnuo cjelogodišnji izvoz iz 2016. Izvezeno je 11,5 milijardi eura vrijedne robe, a uvoz je iznosio 18,3 milijarde eura. Taj deficit, ili, višak uvoza u odnosu na izvoz iznosio je 6,9 milijardi eura.